Kredi Notum Sıfır Ne Yapmalıyım?

Kredi Notum Sıfır Ne Yapmalıyım?
Kredi ürünlerinden faydalanmak isteyen kişilerin ortak problemlerinden biri kredi başvurusunun olumsuz yanıtlanması. Günümüzde birçok kişinin başına gelen bu durumun kısa özeti, kredi notunun bankanın istediği seviyelerde olmaması. Kişinin sahip olduğu kredi notu, bankanın kredi verip vermeme konusunu değerlendirmesinde ki en önemli kriterlerden biri. Ayrıca bazı tüketicilerin kredi notu sıfırdır. Eğer sizde böyle bir durumla karşı karşıyaysanız ve kredi notum sıfır ne yapmalıyım diyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Bankalarla olan tüm finansal bağınız, borç ödeme alışkanlıklarınız, fatura ödemeleriniz, kullandığınız kredi kartları ve güncel borç durumunuz Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından yakından takip edilerek sizin için bir puan belirlenir. Bu puana da kredi notu denir. Kredi notu ile ilgili daha fazla bilgiye kredi notu nedir adlı yazımızdan bakabilirsiniz.
Kredi notu 1 ile 1900 arası bir puan olup, yükseldikçe olumlu bir durum olduğu gibi düşmesi ise gayet olumsuz bir kavramdır. Yukarıda tabloda olduğu gibi banka kişinin kredi başvurusunu bu puana göre değerlendireceğinden ona göre bir cevap verecektir. Ancak bazı kişilerin kredi notu 0 (Sıfır)’dır. Bunun 2 nedeni var.
1-Daha önce kanuni takip geçirdiyseniz
2-Bankalarla hiçbir bağınız olmamışsa
Şimdi ayrı ayrı inceleyelim.
Daha Önce Kanuni Takip Geçirdiyseniz
Bankalara olan kredi ve kredi kartı borçları 90 gün ödenmediğinde, banka alacakların tahsili için dosyayı avukata devrederek hukuki süreci başlatmış olur. Halk arasında “kara liste” diye bilinen süreç tamda budur. Kara listeye giren bir tüketicinin ismi Merkez Bankası kayıtlarında 5 yıl boyunca “kanuni takip” olarak görüneceğinden bu süre içerisinde kredi talepleri reddedilir. Yani kişinin kredi notu sıfır olur. Peki kredi notum sıfır kredi çekebilir miyim?
Bu konuda çeşitli spekülasyonlar var. Kimi konu uzmanları 5 yıl boyunca kredi çekilemeyeceği konusunda hemfikirken, kimi de konuya tabi borcun kapanması durumunda doğru adımlar atılarak düşükte olsa kredi kullanılabileceği (örnekler de var), hatta kredi notunun bir süre sonra yükseleceğini savunuyor. Bankanın kredi politikaları da bu konuda etkin rol oynasa da yine de böyle bir durumla karşılaşmamak için borcunuzu 90 gün geciktirmemek de fayda var.
Bankalarla Hiçbir Bağınız Olmamıştır
Birçok kişi bankaya borcu olmadığı, kredi kartı kullanmadığı ve hiç kredi çekmediği için kredi notunu yüksek zannedip, kredi başvurularında bankanın anında olumlu yanıt vererek kredi vereceğini düşünüyor. Toplum tarafından yanlış bilinen durumlardan biri de bu.
Böyle bir kişinin kredi notu neden sıfır olur derseniz, sizin ödeme alışkanlıklarınızı kestiremediği ve sizi tanıyamadığı için Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kredi notunuz oluşturulamaz. Örneğin, nasıl ki hiç tanımadığınız bir bakkal size veresiye ürün vermiyorsa, Kayıt Bürosu da sizi tanıyamadığı için bir puan veremez. Bu durum tamamı ile sizi tanımamasından kaynaklanır. Eğer böyle bir olaydan dolayı notunuz yoksa ve kredi notum sıfır ne yapmalıyım diyorsanız;
O zaman yapmanız gereken bankalara kendinizi tanıtmanız. Yani öncelikle bir vadesiz hesap açarak para girdi-çıktısı yapın. Bu şekilde 1-2 ay geçtikten sonra düşük limitli bir kredi kartı edinin ve borçlarınızı zamanında yatırın. Sabırlı olduğunuz takdirde 4-5 gibi bir süre sonra kredi notunuz oluşturularak kredi çekebileceğiniz seviyelere gelecektir.
Bu yazımızda kredi notum sıfır ne yapmalıyım sorusuna ışık tutmaya çalıştık. Eğer kanuni takibiniz varsa ve kredi çekip çekemeyeceğinizi merak ediyorsanız Yasal Takipte Olanlara Kredi Veren Bankalar başlıklı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bankayla alakasız olan insanların suçu ne ki kredi notunu 0 tutuyorlar, biraz bencillik gibi.