Otomatik BES İptali Nasıl Yapılır

Otomatik BES İptali Nasıl Yapılır
Otomatik BES İptali Nasıl Yapılır ,Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi 2017 yılı başından itibaren başlamıştı. İlk etapta bin kişi ve üzeri personeli olan özel sektör kurumlarını kapsayan sistem, daha sonra tüm çalışanlara uygulanacaktı ve öyle de oldu. 2017 Nisan ayından itibaren ise tüm kamu çalışanları otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemine dahil edildi.
Otomatik BES sisteminin başlamasına müteakip uygulamaya dahil edilen çalışanların maaşlarından sistem kesintisi yapılmaya başlandı. Sisteme dahil olmak istemeyen veya Zorunlu BES’ten çıkış yapmak isteyen çalışanların sayısı ise oldukça fazla. Bu durumda olan birçok kişinin aklındaki ortak soru Otomatik katılımlı BES iptal etme işlemi nasıl yapılır.
İptal işlemini sistem başladıktan 2 ay içinde yaptıysanız sorun yok. Ancak bu süreyi geçirdiyseniz ve yine de Otomatik BES iptali yapmak istiyorsanız yazımızın devamını okuyun.
Cayma Hakkı
Cayma hakkının ne demek olduğunu özetleyecek olursak, sisteme dahil edilen katılımcıların iki ay içerisinde çalıştığı kuruma başvurarak sistemden ayrılmasıdır diyebiliriz. Cayma hakkınızı kullandığınız taktirde bu 2 aylık sürede yapılan tüm kesintiler iade edilir.
Çalışanın maaşından yapılan kesintinin, bireysel emeklilik şirketine devrinden sonra katılımcıya sms, posta, e-mail vb. yollarla bildirim yapılır. Bu bildirimden itibaren de cayma süresi başlar. Cayma hakkını kullanarak otomatik BES’ten ayrılmak isteyen katılımcı, bildirimi aldıktan sonra ki 2 aylık bir sürede başvurması gerekmektedir.
Çalışanların bu hakkını kullanması için katılımcının nereye başvuracağı emeklilik şirketi ile işyeri arasında ki imzalanan sözleşmede belirtilmiştir. Ancak kurumların iş yükünün artacağı endişesine mahal vermemek için birçok kurum, başvurunun emeklilik şirketine yapılacağını belirtmiştir. Ancak bu konuda bir tereddütünüz varsa başvurunun nereye yapılacağını, çalıştığınız kuruma sorabilirsiniz.
Bu süre içerisinde cayma hakkınızı kullandıysanız, ayrılma talebi emeklilik şirketine ulaştıktan sonra 10 iş günü içerisinde yapılan tüm kesintiler, belirtilen hesap numarasına iade edilmektedir.
Bes Hakkında Bilgi
Bireysel emeklilik, bir kişinin gelecekteki yaşam standartlarını karşılamak için tasarruf etmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemde bireyler, belirli bir prim ödemesi yaparak belli bir süre boyunca birikim yaparlar ve bu birikimleri emeklilik dönemlerinde gelir elde etmek için kullanırlar.
Bireysel emeklilik sistemi, iki ana bileşenden oluşur: birikim fonları ve sigorta şirketleri. Birikim fonları, bireylerin katılım paylarını yönetir ve yatırım yaparlar. Böylece, birikimler, farklı yatırım araçlarında çeşitlendirilerek birden fazla risk faktörüne maruz kalmadan büyütülmeye çalışılır. Sigorta şirketleri ise, birikim fonlarının yönetimi için hizmet verirler ve emeklilik dönemlerinde birikimlerden düzenli olarak gelir elde edilmesini sağlarlar.
Bireysel emeklilik sistemi, genellikle devlet tarafından düzenlenir ve vergi avantajları sunulur. Katılımcılar, ödedikleri primler için vergi indiriminden yararlanabilirler ve ayrıca birikimlerinden vergi muafiyeti alabilirler. Bu nedenle, bireysel emeklilik, vergi avantajları ile birlikte uzun vadeli bir tasarruf planı olarak düşünülebilir.
Bireysel emeklilik sistemleri, birçok ülkede mevcuttur ve farklı tipleri vardır. Bazıları, çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak katılmasına izin veren zorunlu bireysel emeklilik olarak adlandırılırken, diğerleri ise gönüllü olarak katılınabilen bireysel emeklilik planlarıdır.
Zorunlu BES İptali İşlemleri
Eğer cayma hakkı için tanınan 2 aylık süreyi kaçırdıysanız Otomatik BES iptali için; öncelikle bireysel emeklilik şirketine ayrılmak istediğinizi telefonla iletin (her kurum farklı bir şirketle anlaşmış olabilir). İptal talebinizi alan şirket size 5 gün içerisinde ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formunu ve sistemde ki hesap özetini gönderecektir.
Ayrıma talep formunu eksiksiz bir şekilde doldurup imzaladıktan sonra, emeklilik şirketine posta yolu ile gönderin. Ayrılma talep formunuz şirkete ulaştıktan sonra, Otomatik BES hesabınızda biriken para ve devlet katkısı hesabınızda hak ettiğiniz tutar varsa 20 iş günü içerisinde hesabınıza aktarılır.
Bu yazımızda Otomatik BES iptali nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Aklınıza takılan her türlü konuda yorum kısmına yazabilirsiniz.
Diğer konularımıza buradan ulaşabilirsiniz.