Kredi Notu

Kredi Notumu Nasıl Öğrenebilirim?

Kredi Notumu Nasıl Öğrenebilirim?

Finans kurumlarına kredi başvurusunda bulunmadan önce kredi notunuzu bilmeniz size hem zaman tasarrufu sağlayacak, hem de kredi notunun makul seviyelerde olmadığı durumlarda başvuruyu erteleyerek kredi notunuzun düşmesinin de önüne geçmiş olacaksınız. Kredi almak isteyen birçok tüketicinin ise aklında Kredi Notumu Nasıl Öğrenebilirim sorusu geliyor. Yazımızın devamını okuyarak kredi notu nasıl öğrenilir hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bankalar kredi başvurusunda bulunan müşterilerinin başvurusunu değerlendirmek için kredi notuna bakmaktadır. Kredi almak için bankaya başvuran tüketicilerin geçmiş dönem kayıtlarının, ödeme düzen ve disiplinlerinin, daha önceki kullandığı kredi ve kredi kartı borç durumlarının puanlanması sistemine kredi notu denir. Kredi notu ile ilgili daha fazla merak ettikleriniz için kredi notu nedir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kredi notunun içerisinde kullanılan krediler, kredi kartları, senet ve çekler, tüm hesap durumları ve hatta finansal borçlar ve geri ödemelerdeki parametreler yer alıyor.

Kredi notu yüksek tüketiciler bankaların izlemekte olduğu kredi politikaları gereğince düşük faizli kredi kullanma hakkına sahip olurken, düşük kredi notuna sahip tüketiciler ise tam tersine aynı politikalar çerçevesinde daha yüksek faizli kredi kullanmak durumunda kalabiliyor. Aynı zamanda düşük kredi notuna sahip kişilerin kredi başvurusu, bazı durumlarda bankadan onay almayabiliyor. Kredinizin neden onaylanmadığını merak ediyorsanız Kredim Neden Onaylanmıyor başlıklı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu puanlama sistemi bireysel uzmanlar tarafından değil, “Scorecard” adında ki otonom bilgisayar programları tarafından yapılmaktadır. Bu puanlar Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’nun veri tabanında muhafaza edilmekte.

Bankaya kredi başvurusunda bulunduğunuzda banka, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından verilerle desteklendiğinden sizin kredi notunuzu banka personeli kendi ekranında göreceğinden, ona göre bir değerlendirmede bulunur. Kredi notunuz bankaların istediği seviye olan 1100 puan ve üzeri ise ön onaydan sonra ki süreç başlar ve kredinizi alabilirsiniz. Ancak kredi notunuz 700-1099 puan aralığında ise banka sizden kefil karşılığında düşük tutarlarda kredi verebiliyor. Fakat 699 puan ve altı için aynı durum söz konusu değil. Eğer puanınız 1-699 aralığında ise kredi kullanmanız çok zor. Ayrıca her bulunduğunuz başvuru ve alacağınız ret kredi notunuzu daha da aşağılara çekecektir. Bu nedenle kredi notunuzu bilmek bir hayli önemli. Peki kredi notumu nasıl öğrenebilirim. Öncelikle kredi notu nereden öğrenilir ona bir bakalım.

Kredi Notu Nereden Öğrenilir?

Findeks’i eminiz ki içinizde duymayan kalmamıştır. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından verilerle desteklenen ve ülkemizde 9 öncü bankanın kurduğu, kişi ve kurumların tüm ödeme geçmiş ve mali durumlarını değerlendirerek, bir puanlama sistemine tabi tuttuğu finans ve değerlendirme kurumuna Findeks denir.

Eğer sizde kredi notumu öğrenmek istiyorum ne yapmalıyım diyorsanız;

Kredi notunu öğrenmek için bankaların internet ve mobil bankacılığını kullanabileceğiniz gibi, Findeks’e üye olarak ta öğrenebilirsiniz. Her ikisinde de belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak ücret sizi korkutmasın. 7,5 TL+KDV ödemeniz durumunda Risk Raporu ile birlikte kredi notunuzu öğrenebiliyorsunuz.

Ancak bizim tavsiyemiz Findeks üzerinden öğrenmeniz. Nedeni ise üye olduğunuzda sizin için bir profil oluşturulur ve daha önceki aldığınız tüm risk raporlarınızı da bu profilinizden görebiliyor olmanız. Findeks’e buradan üye olabilirsiniz.

Zaten bankalar aracılığı ile öğrendiğiniz kredi notunuz ve aldığınız risk raporu Findeks üzerinden sağlanmaktadır.

Bu yazımızda kredi notu öğrenme ve kredi notumu nasıl öğrenebilirim sorularının yanıtını vermeye çalıştık. Eğer kredi notunun nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız Kredi Notu Nasıl Hesaplanır adlı yazımızı okuyarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu