İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Girişimcilerin, sermaye kurumlarından yüz binlerce TL harcayıp kendi işlerini yapmaya çalıştıklarını hemen her gün duyuyoruz. Ancak fazlasıyla para harcayıp amacına ulaşabilen olduğu gibi, kapılarını sonsuza kadar kapatan girişimciler de az değil. Eğer plan ve uygulamalarınız, üzerinde iyi düşünülerek hazırlanmamışsa, hiçbir para miktarı başarılı olmanızın oranını yükseltemez. Harika bir iş fikriniz var ama sermayeniz mi yok? Sermayenizin olmayışı sizi durdurmasın. Belki çok yorulacaksınız, belki de uykusuz kalacaksınız. Ama başarı yolu biraz dikenli olacak. İnanın sadece bu yolun ıstıraplarına katlananlar başarılı olacaktır. Şimdi maddeler halinde iş hayatında başarılı olmanın yolları na hep beraber bakalım.
1-Uzmanı olduğunuz işi yapın
Hiç bilmediğiniz okyanuslara açılmak yerine uzmanlık alanınız ve becerilerinizle bağlantılı bir iş kurun. Başka insanlara ve dış kaynaklara ne kadar az bağımlı olursanız sizin için o kadar iyi olacaktır. İşinizi kendi uzmanlık alanınızda kurduğunuzda başka insanlara ve dış kaynaklı yardımlara hiçbir zaman ihtiyacınız olmayacaktır. Unutmayın başkalarından istediğiniz yardım, sadece hatır-gönül ilişkisi olmayacak, bazı durumlarda mali boyut işin içine girecektir. Bu madde iş hayatında başarılı olmanın yolları kısmının ilk temel taşını oluşturur.
2-Koşturmaya hazırlanın
Az para ve sermaye ile kurulan işlerde başarılı olmak için koşturmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bu durumun içinde müşteri desteği kullanma, muhasebe ve fatura işleri gibi işle alakalı her şey sayılabilir. Birçok işi aynı anda ve tek başınıza yapmanız sizi yoracaktır. Ancak başarılı olmak istiyorsanız çalışmaktan ve koşturmaktan korkmayın.
3-Yaptığınız işi herkes bilsin
Kendinizi el-aleme reklam edin. Bu cümle size komik gelebilir. Demek istediğimiz ailenizi, eş-dost ve arkadaşlarınızı yeni işinizle ilgili bilgilendirin. Onları arayarak, e-postlar göndererek veya sosyal medya hesaplarından bilgilendirerek yeni işinizin bilinmesini sağlayın.
4-Gereksiz harcamalardan Kaçının
İşinizi kurduktan sonra bir takım masraflarınız olacaktır. Bu masrafları minimuma indirerek sadece ihtiyaç dahilinde harcamalar yapmak çok önemlidir. Başlangıç aşamasında ki kanaatkar tutumunuz, başarı ve başarızlık arasında ki çizgiyi belirleyecektir.
5-Kredi kartı borçlarına dikkat edin
İş kurarken bazı ihtiyaçlar için kredi veya sermayenin yetmediği durumlarda kredi kartı kullanabiliyoruz. İşyeri için bilgisayar, mobilya, telefon ve araç-gereçler bunlardan bazıları. Ancak bunları hızlı ve tek seferde almak, ödemeler konusunda sizi biraz yıpratacaktır. Bunun yerine para kazandıkça ihtiyaca göre bu kazançtan alım yapmak sizi daha rahat bir finans yönetimine sevk edecektir. Borç stresi başarılı olma yolunda sizi engelleyebilir.
6-Alacaklar politikasının dengeli yönetilmesi
Alacak yönetimi bir işte başarılı olma yolundaki önemli adımlardan. Alacaklarınızı müşterilere göre planlamak yerine, kendi iş ve ödeme günlerinize göre planlayın.
7-Sermayeniz alın teriniz olsun
İşyerinizi kurduktan sonraki başlangıç aşamasında her türlü işle kendiniz ilgilenin. Bütün bu çalışmalarınız ve alın teriniz boşa gitmeyecektir. Eğer bir marka yaratmak istiyorsanız emek vermeniz gerekiyor.
8-Ücretsiz reklam faaliyetlerinin avantajından faydalanın
Yüksek ücretler ödemeden de işinizle ilgili reklam yapmanın bir sürü yolu var. Sosyal medya dikkat çekmek ve potansiyel müşteri bulmak konusunda en iyi yollardan biri. Aynı zamanda yerel medya ile de temas kurarak uzmanlığınızı sunabilirsiniz. Unutmayın en iyi reklam yaptığınız işin kalitesidir.
Bu yazımızda iş hayatında başarılı olmanın yolları nedir kısaca anlatmaya çalıştık. Eğer bir işyeri projeniz var ama sermayeniz yoksa, KOSGEB’in desteklediği sektörlerle ilgili KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor başlıklı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilir, KOSGEB’in avantajlı kredilerinden faydalanabilirsiniz.