Devlet DestekliNedir?

ÇKS Nedir? ÇKS’ye Nasıl Kayıt Olunur?

ÇKS Nedir? ÇKS’ye Nasıl Kayıt Olunur?

Ülkemizde son dönemlerde izlenen politikalar içinde, hayvancılık ve tarımın yeniden ayağa kaldırılması, şehre göç etmiş çiftçilerin tekrar köye dönüş yaparak çiftçiliğe devam etmesi yönünde olduğunu görmekteyiz. Ülke ekonomisinin yapı taşlarından olan hayvancılık ve ziraatı teşvik etmek amaçlı birçok hibe ve destek programı hayata geçti. Bunların içinde hibe krediler, faizsiz krediler, borç ödeme ve yapılandırmaları ve düşük faizli krediler bulunuyor. Bu faaliyetleri ve dökümanları incelemek önceden daha amatörce yapıldığından, sistemde sıkıntılar ve aksaklıklar kaçınılmaz oluyordu. Ancak artık daha hızlı ve verimli, takip ve kayıt sistemi hayata geçirildi. Sistemin ismi tahmin ettiğiniz gibi Çiftçi Kayıt Sistemi.

Çiftçilerin en çok merak ettiği soruların başında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) nedir sorusu geliyor. ÇKS, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, çiftçilere ait tüm bilgilerin depolandığı tarımsal veri tabanıdır. Bu veri tabanında çiftçilerin bu zamana kadar aldıkları kredileler, dökümanlar, destek programları gibi takip edilmesi gereken tüm bilgiler mevcut. Peki ÇKS’ye nasıl kayıt olunur, bu sorunun cevabını yeni bir başlıkta verelim.

ÇKS’ye Nasıl Kayıt Olunur?

ÇKS’ye kayıt olmak için öncelikle edinmeniz gereken bazı evraklar var. Bunları bağlı olduğunuz il ve ilçe Tarım Müdürlüklerinden alabilirsiniz. ÇKS’ye kayıt için istenen belgeler;

-Çiftçi Kayıt Formu

-B Formu

-C Formu

-Kira Kontratı (Arazi kiralanmışsa)

-Muvafakat 1

-Muvafakat 2

İlk defa ÇKS’ye kayıt yaptıracaksanız bu belgeleri temin ederek eksiksiz olarak doldurmanız gerekiyor. Ayrıca kimler ÇKS’ye başvurabilir diye soracak olursanız hemen cevaplayalım;

Arazisi olanlar, arazi kiralayanlar ve birinci dereceden bir yakınının arazisi olanlar başvuruda bulunabilir. Şimdi maddeler haline ÇKS’ye nasıl kayıt olunur sıralayalım.

-Tüm belgeleri tamamladıktan sonra ilgili arazinin bir fotokopisi çekilerek Tapu Müdürlüğünden “aslı gibidir” şeklinde onaylatın.

-C formunda araziye ilişkin tüm bilgileri doğru olarak doldurun.

-O yıla ait hangi ürünü yetiştirecekseniz onu belirtin.

-Doldurduğunuz bu formu ilgili arazinin bulunduğu semt veya köydeki Muhtara imzalatın.

-Tüm evrakları tamamlayıp doldurduktan sonra bağlı olduğunuz il veya ilçe Tarım Müdürlüğüne başvurarak kaydınızı yaptırın.

Arazi Başkasının İse;

Birinci derece yakınınızın arazisinde tarım yapacaksanız eğer, bahsedilen belgelere ek Muvafakat 2 belgesini de hazırlamanız gerekiyor. Bu belge, ilgili arazinin sahibi olan yakınınızın, size bu arazi üzerinde muvafakat verdiğinin belgesidir. Bu nedenle bu belge hazırlandığında arazinin gerçek sahibinin de imzası bulunmalıdır.

ÇKS Sorgulaması Nasıl Yapılır?

ÇKS sorgulaması yapabilmek için bu linki tıklayabilirsiniz. Gelen ekranın sağ alt köşesinde “giriş” kısmına tıkladıktan sonra TC kimlik no ve güvenlik resmini girerek devam edin. Hepsi bu kadar.

Önemli Not: ÇKS’ye kayıt yaptıran tüm çiftçiler, bağlı olduğu il/ilçe Tarım Müdürlüklerine her yıl müracaatta bulunarak güncelleme yaptırmalıdır. Eğer güncelleme işlemi yapılmazsa ilk defa ÇKS’ye kayıt yaptırıyormuş gibi her şeyi yeniden yapmak zorundasınız.

Bu yazımızda çiftçi kayıt sistemi nedir, ÇKS’ye nasıl kayıt olunur ve ÇKS sorgulaması nasıl yapılır sorularının cevabını vermeye çalıştık. Hibe kredisi ile ilgili tüm merak ettiklerinize Hibe Kredisi Nedir Nasıl Alınır  başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu