Kredi Notu

Kredi Notum Neden Yükselmiyor?

Günümüzde bankalar artık hayatımızın bir parçası. Ev ve iş yerlerinden sonra en çok uğradığımız yerler arasında bankaları söylemek çokta yanlış olmaz. Bunların başında gelen en büyük nedenler ise kredi veya kredi kartı gibi ürünler için başka alternatiflerin olmaması. Tabi ki bankalar hizmet ve ürünlerinden faydalandıracağı kişilerin finansal geçmişine bakıyor. Bu durumda kredi notunun yüksek olması en büyük avantaj. Ancak bazı tüketicilerin kredi notunda yükseliş kaydedilmemekte. Bizlerde bu yazımızda kredi notum neden yükselmiyor diye soran tüketicilerin sorularına cevap bulacağız.

Kredi notunun ne olduğu konusunda hemen herkesin bilgisi mevcut. Ancak yine de bilmek isteyenler için daha önce yazmış olduğumuz kredi notu nedir başlıklı makalemizi okuyabilir.

Kredi notu son dönemde bankaların kredi onayı verme konusunda en önde baz aldığı kriterlerin başında geliyor. Düşük kredi notuna sahip tüketiciler için, hem kredi onayı almaları zor oluyor, hem de daha düşük tutarlı kredileri daha yüksek faizle almak zorunda kalabiliyorlar.

Bankalar bir tüketicinin finansal performansını risk raporuna bakarak değerlendiriyorlar. Bu nedenle kredi notu ortalaması mümkün olan en yüksek seviyelerde tutulması ayrı bir önem arz ediyor

Ancak kredi notunu takip eden tüketicilerin karşılaştığı en büyük problem sonrası verdikleri tepki ; kredi notum neden yükselmiyor. Bu durumda belirli bazı kriterleri gözden geçirmek gerekiyor.

Kredi Notum Neden Yükselmiyor?

Öncelikle kredi notu hesaplamalarında göz önünde bulundurulan faktörlere bakalım;

-Kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları

-Mevcut borç ve hesap durumu

-Kredi kullanım yoğunluğu

-Yeni kredi açılışları

Kedi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları

Kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları, kredi notu hesaplamalarında %30 gibi ciddi bir önem oranına sahip. Dolayısı ile kredi notunu etkileyen faktörlerin başında ödeme alışkanlıkları geliyor. Kedi Notu Nasıl Hesaplanır diye merak ediyorsanız bu yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Birçok tüketicinin puanının düşmesinde ki en büyük etken kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmesinde yaşanılan aksaklıklar. Son ödeme gününden 1 gün sonra bile ödeme gerçekleşse, bu durum “gecikme” olarak algılanacağından kredi notunda düşüşlere sebep olur. Bu durum aynı zamanda kredi puanının yükselmesinde ki en birincil engeldir. Burada yapmanız gereken ödemeleri gününde gerçekleştirmeniz.

Mevcut Borç ve Hesap Durumu

Bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarınız ne kadar yüksekse, kredi notunuzun yükselmesi o kadar zorlaşacaktır. Borçlarınızı mümkün olduğu kadar minimuma indirmek, atılacak en önemli adımlardan. Diğer bir konu ise kullanmadığınız banka hesaplarınızı kapatın. Açık durup ta kullanılmayan hesaplar size fayda sağlamaz, ancak zarar verir.

Kredi Kullanım Yoğunluğu

Kredi kullanım yoğunluğu kredi notunun yükselmesinde ki engellerden bir başka sebep. Sık sık kredi kullanmak Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından “riskli müşteri” potansiyeli çizeceğinden kredi notunuzun yükselmesini geciktirecektir. Bu durumda yapılması gereken zorunlu ihtiyaç olmadığı sürece kredi kullanmamak.

Yeni Kredi Açılışları

Her kredi başvurusundan sonra alınan krediler sonrası borç durumu yükseldiğinden kredi notunun düşmesine neden olur. Yeni kredi açılışları puanın yükselmesine engel olan bir farklı bir durumdur.

Bu yazımızda kredi notum neden yükselmiyor diye merak eden tüketicilerin sorularını yanıtlamaya çalıştık. Kredi puanınızı nasıl hızlı yükselteceğinizi bilmiyorsanız Kredi Notunu Yükseltme Teknikleri başlıklı makalemizi okuyarak daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu