Kara Liste Nedir?

Halk arasında kara liste diye bilinen ve bir çok tüketicinin en büyük kabusu olan bu durum, kayıt altına alınarak yeri geldiğinde kullanılmak için tutulan olumsuz veriler bütünüdür. Birçok tüketicinin merak ettiği konulardan biri de kara liste nedir sorusu. Bizler de bu makalemizde kara liste nedir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Kara Liste Nedir?
Ülkemizde ki finansal kurumların tamamı Merkez Bankası, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK)’na bağlıdır. Bu kurumlardan Merkez Bankasında, bankaların ve bankalarla finansal bağ kuran tüm tüketicilerin kayıtları tutulur. Bu kayıtların tutulmasının en büyük nedeni ise, tüketiciler hakkında ileriye dönük finansal geleceği ile ilgili ipuçlarına sahip olmak.
Tüketicilerin olumlu veya olumsuz tüm verilerinin tutulduğu Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından bu işlemler yürütülerek, bankalara bu veriler hakkında sürekli bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Şimdi gelelim en can alıcı ve herkesin merak ettiği kara liste nedir sorusunun cevabına;
Kara liste nedir sorusunun en basit cevabı finansal sicil bozukluğunun kayıt altında ki durumudur. Yasal Takibe giriş süreci ile başlar. Kara listede olan bir tüketici geçmişte herhangi bir bankaya olan borcunu yasal ödeme dönemlerinde ödemediğinden bu listeye adı yazılmıştır.
Kara listeye adını yazdıran bir tüketiciye finansal kapılar kapatılır ve 5 yıl boyunca bu durum devam eder. Nedeni ise bu kaydın Merkez Bankası tarafından 5 yıl boyunca tutulması. Bu olumsuz durum birçok tüketiciyi zor durumda bırakıyor.
Kara Listeye Nasıl Düşülür?
Özellikle son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız ve Merkez Bankası tarafından tüketicinin sicilinin bozulması ile sonuçlanan bu durumun nedeni ise;
Bankaların hizmetleri arasında yer alan kredi, kredi kartı ve avans hesap gibi finansal ürünleri kullanan bir tüketicinin, borçlu olduğu bankaya ait geri ödemelerde 90 gün ve üzeri bir zaman diliminde gerçekleşmemesi durumunda ilgili banka Merkez Bankası’na bu durumu bildirir. Sistematik veri paylaşımına dayalı bu otonom sistem sayesinde anlık olarak tüm tüketicilerin verileri kayıt altına alınır.
90 gün sonunda gerçekleşmeyen ödemeler nedeni ile gönderilen kayıt sonucu tüketici yasal takibe düşer ve kara listeye böylelikle girmiş olur. Bu durum kara listeye nasıl düşülür sorusunun da cevabını teşkil etmektedir.
Bu yazımızda kara liste nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Yasal takipteyseniz ve kredi almak istiyorsanız Yasal Takipte Olanlara Kredi Veren Bankalar başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.