Para Köşesi

Kasko Yaptırmalı Mıyım?

Kasko Yaptırmalı Mıyım?

Birçok araç sahibi kasko yaptırma konusunda kararsızlık yaşabiliyor. Bu kişilerin en çok sorduğu soruların başında aracıma kasko yaptırmalı mıyım, kasko yaptırmak mantıklı mı, kasko yaptırmalı mıyım konuları geliyor. Bizde bu yazımızda kasko yaptırmanın mantıklı olup olmadığını inceleyeceğiz.

Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TİK) verilerine göre trafiğe kayıtlı 20 milyon 98 bin 994 araç mevcut. Kaskolu araç sayısı ise mevcut toplamın 4’e 1’i kadar. Yani ülkemizde her 4 araçtan sadece 1’inde kasko var. Birçok gelişmiş ülkede bu oran yüksek olsa da Türkiye’de ki kasko fiyatlarından dolayı bu oran bir hayli düşük. Bu oranın düşük olmasında ki başka bir sebep ise kaskonun sadece kaza anında oluşan hasarları ödediği düşünülmesi ve biraz da  “bana bir şey olmaz” mantığı. Oysa ki park halinde ki araçlara da başka araçların hasar verdiği gerçeği unutulmamalı. Şimdi kasko yaptırmayı mantıklı kılan sebepleri kısaca inceleyelim.

Kasko Her Türlü Maddi Kayıpta Yanınızda

Kasko sigortası sadece araçların kaza anında ki hasarlarını değil yanma, çalınma, sel ve terör olayları gibi kaza haricinde ki diğer giderleri de karşılamaktadır. Sadece bu açıdan bile bakıldığında kasko yaptırmak oldukça mantıklı.

Ufak Kazaların Bile Artık Mali Boyutunun Yüksek Olması

Özellikle yeni alınmış araçların karıştığı küçük çaplı kazalar sonucunda değişmesi gereken far, tampon ve hafif kaporta hasarı bile çoğu zaman yıllık kasko bedelinden bile pahalı olabiliyor. Özellikle yaşantısını büyük şehirlerde sürdürenlerin aktif olarak trafikte zaman geçirdikleri düşünülürse kasko yaptırmak nerdeyse bir zorunluluk gibi duruyor.

Manevi Tazminat Talepleri Bile Tek Başına Etken Olabilir

Zorunlu trafik sigortasında manevi tazminat talepleri sigorta kapsamına alınmıyor. Ancak kasko türüne göre manevi tazminatlarda kapsam dâhiline alınabiliyor. Örnek verecek olursak araç sürücüsünün karıştığı kaza sonrası, mahkemeye intikal eden olay neticesinde mahkeme sürücünün tazminat ödemesine hükmetmişse kasko bu tazminatı ödeyebiliyor.

İkame Araç Verilmesi

Kaskosu olan aracın kaza sonucu zarar görmesi halinde (çalınma durumu hariç), tahmini onarım süresi kadar (5 iş günü) ulaşım giderleri karşılanır ya da yerine kasko firması tarafından bir araç tahsis edilir.

Dikkatli Sürücüler İçin Hasarsızlık İndirimi

Kasko şirketleri, dikkatli ve kaza yapmayan şoförler için çok ciddi indirim yapmaktadır. Hatta ilk kasko sigortası yaptırdıktan sonra ki yapılan ikinci kasko döneminde belirlenen sigorta primi üzerinden alınan indirim oranı %30’dur. Hasarsızlık indiriminin yanında şirketler farklı indirimlerde uygulayabiliyor. Hasarsızlık indirimleri;

  • İlk 1 yıllık sigorta süresi sonunda ki kazasız yenilemede ki indirim oranı %30
  • İkinci 1 yıllık sigorta süresi sonunda ki kazasız yenilemede ki indirim oranı %40
  • Üçüncü 1 yıllık sigorta süresi sonunda ki kazasız yenilemede ki indirim oranı %50
  • Dördüncü 1 yıllık sigorta süresi sonunda ki kazasız yenilemede ki indirim oranı %60

şeklinde sıralanır.

Sonuç

Yukarıda saydığımız maddeler tek tek ele alındığında bile kasko yaptırmak oldukça mantıklıdır. Eğer ki hala aracınızda kasko yoksa oturup bir kez daha düşünün.

 

Sigorta ve bankalar hakkında faydalı bilgiler için buraya tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu