İdari Takip İle Yasal Takip Farkı Nedir?

Son dönemlerde hızla artan kredi ve kredi kartı kullanımı birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Tüketiciler ekonomik eksikliklerini bankaların sunmuş olduğu bu ürünlerle giderse de geri ödeme konusunda yaşanan sıkıntılar üzücü ve yıpratıcı sonuçlara sebep olmakta. Bu sebeple idari takip ile yasal takip farkı nedir sorusunu cevaplıyoruz.
Kredi veya kredi kartı alırken imza attığınız sözleşmeler, ödeme yapılmadığı takdirde sonuçlarını kanuni olarak üstlendiğiniz anlamını taşır.
Ödemeleri düzenli yaptığınız zaman bankaların hizmetlerinden hatta avantajlarından faydalanmaya devam edersiniz. Aksi durumlar da ise sonuç hüsran olacaktır. Her dönem ödeme gecikmeleri ile beraber ekonomik ve psikolojik sıkıntılarda baş göstermeye başlar. Özellikle ödenmeyen borçlar 90 günü doldurduğunda tehlike sinyalleri çalmaya başlar. Bizde bu yazımızda idari takip ve yasal takip süreçlerinin ne olduğu ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.
İdari Takip Nedir?
İdari takip bankalar tarafından borçlu kişilere uyguladıkları bir süreç olup, süresi 7 gündür ve bu süreçte haciz işlemi başlamaz. Her bankada bu uygulama olmadığından idari takip sürecine gelmeden bankaya olan borcunuzu ödemeniz ileride yaşayacağınız büyük problemlerin önüne geçecektir.
İdari takip süreci hala bankalarla muhatap olabileceğiniz bir dönemdir. Kredi veya kredi kartı borcunuzu 90 gün ödemediğiniz takdirde idari takip süreci başlar. İdari takibe girdiğinizde banka 7 gün içinde borcunuzun tamamını ödemenizi isteyebilir veya yeniden yapılandırma yoluna gidebilir. Bu takip sürecinde bankalar borcun ödenmesi için elinden geleni yaparak bir ödeme çizelgesi çıkartır. Bu süreç kanuni takipten önceki süreçtir. Bu dönemde bankanızla iletişime geçerek borcunuzu ödemek istediğinizi ancak hepsini ödemeye gücünüz yetmediğinden taksitli bir ödeme planı yapılması halinde ödemeleri gerçekleştirebileceğinizi iletin. Bankalar alacaklarını geçte olsa alabilme ihtimali olduğundan yapılandırma yoluna sıcak bakacaktır. Şunu da unutmamanız gerekir ki idari takibe girerseniz yasal bir süreç olduğundan Merkez Bankası kayıtlarında adınız kara listeye eklenir ve 5 yıl boyunca bankalardan hiçbir şekilde kredi veya kredi kartı alamazsınız.
İdari Takip Ne Zaman Kalkar?
İdari takip kişinin borcunu ödemesi ile kalkar. Ancak kredi risk raporunuzda bu işlem görünmeye devam eder. Yani bankalar sizin daha önceden idari takibe girdiğinizi görmeye devam edecektir.
Yasal Takip Nedir?
Borçlarınızı 90 gün ödemediğinizde sonrası için idari takip sürecinin başladığını ve 7 gün ek süre verilerek bu borcun tamamını ödemeniz gerektiğini, ödeme yapacak durumda değilseniz de yapılandırma yoluna gidebileceğinizden az önce bahsettik. Eğer 97. gün sonunda ödeme gerçekleşmez veya yapılandırma yapılmazsa artık yasal takip süreci başlatılır. Yani yasal sürecin başlama zamanı 98. gündür. Bu süreçte banka devre dışı kalarak alacakların tahsili için dosyayı avukata devreder. Bu süreçle birlikte yapılandırma yolu kapanarak borcun tek seferde ödenmesi istenir ve ödenmemesi durumunda da haciz işlemleri başlatılır. Yasal takip sürecinde artık bankalarla değil yargı ile muhatap olacaksınız. O nedenle yasal takipten önceki idari takip sürecinde bu işi halletmeniz yararınıza olacaktır.
Kısaca özetlemek gerekirse idari takip bankalar tarafından resmi olmayan, yasal takip ise direk mahkemeye intikal etmiş bir süreçtir.
Yasal Takip Ne Zaman Kalkar?
Bankaya olan borç karşılığında haciz edilen mallar, avukat ve mahkeme masrafları ile beraber bankaya da olan borçları karşılıyorsa kanuni takip süreci kalkar. Ancak Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosunda ki (KKB) siciliniz 5 yıl boyunca kredi ve kredi kartı hizmetlerinden yararlanmanıza mani olacaktır.
İdari Takip ve Yasal Takip Arasında ki Farklar
- İdari takip, borçluya süre tanıyıp borcun taksitlerle ödenmesine imkan tanırken, yasal takip kanuni yollarla alacağını tahsil etme sürecidir.
- İdari takipte sadece temerrüt faizi işlerken, yasal takipte bu faize ek avukat ve mahkeme masrafları da eklenir.
- İdari takip sürecinde herhangi bir haciz işlemi uygulanmazken, yasal takip sürecinde alacakların tahsili için icra işlemi başlatılır.
Bankalar hakkında faydalı bilgiler için buraya tıklayın.