Esnafa ve İhracat Yapanlara Devletten Kefalet Sistemi

Devlet tarafından esnafa ve ticaretçilere verilen destekler ekonominin daha canlı bir hale gelmesini sağlamaktadır. Özellikle ihracat alanında devletin sağladığı imkanlar ticaretçilerin işini kolaylaştırmaktadır. Son senelerde gündemde olan ihracatçı ve esnaf için geçerli olan kefalet sistemi sayesinde bu alandaki kişilerin rahatladığı görülmektedir. KOBİ ve ihracatçı kişiler kefalet sisteminden faydalanabilmektedir. Bu sistem ile birlikte ihracatçıların kefil sorununun da ortadan kalkacağı düşünülmektedir. KOBİ’lerin ihracatçılara kefil olma durumu sistemin temel özelliğidir.
Kefalet Sistemi Nedir?
Kefalet sistemi ile ilgili olarak ilk açıklamayı Mehmet Şimşek yapmıştır. Bu sistemde ihracatçı ve KOBİ’lerin krediye ihtiyaç duyması ve bankalara kredi için başvuru yapması durumunda hazinenin bu kişilere kefil olacağı belirtilmiştir. Bu durumun sebebi ise ihracatçı ve KOBİ’lerin kredi çekme konusunda pek çok sorun yaşamasıdır. Kefalet sistemi ile bu sorunların çözülmesi hedeflenmektedir. Sistem ile ilgili Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalarda tüm koşullar ve sistemin özellikleri net bir şekilde belirtilmiştir. Sermaye sıkıntısı yaşayan ve sermayesizlikten dolayı işinde büyümeye gidemeyen işletmelere kefalet sisteminde öncelik tanınmaktadır. İhracatçılar konusunda ise ülkeye döviz girdisi sağlama oranına bakılmaktadır. Yeterli oranda döviz girdisi sağlayan kişiler kefalet sisteminden rahatlıkla faydalanabilirler.
Kefalet Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Kefalet sisteminin en büyük avantajı işletmelerin büyümesini sağlamasıdır. Sermaye sıkıntısı hemen hemen her işletme tarafından yaşanmaktadır. Bu durum bankalardan kredi alınarak kapatılmaya çalışılmaktadır. Fakat kefil isteyen bankalar nedeni ile acil durumlarda kredi çekmek mümkün olmamaktadır. İhracatçı ve KOBİ’lerin kefil ihtiyacının giderilmesi için kefalet sistemi oldukça önemlidir. Bu sistemin uygulanmaya başlaması ile birlikte uygun şartları taşıyan işletmeler ihracat yapmaları koşulu ile sistemden faydalanabilmektedir. Kefil oranı ise bankadan alınacak orandan bağımsız olmaktadır. Alınan kredinin tamamına yakını devlet hazinesinden kefil karşılığında çekilebilecektir. Böylece bankalardaki kredi maliyetinde de düşüş meydana gelecektir. Kefalet sistemi tam olarak yerleşmeden önce bu sistemle hemen hemen aynı şartları taşıyan benzer bir sistem kullanılmaktaydı. Kredi Garanti Fonu Anonim Şirketi hem eski sistemin hem de yeni kefalet sisteminin temel takipçisi olmaktadır.
Kefalet Sisteminde Yüzde Oranları Nasıldır?
Kefalet sisteminde yüzde oranları %100 ile %85 arasında değişmektedir. %100 olan oran ihracatçılar için geçerli olmaktadır. Bankadan alınacak olan ve kefil isteyen kredilerde devlet hazinesi %100 oranında kefil durumu sağlamaktadır. Kefil oranının yüksek olması ise hem kredi alımını kolaylaştırmakta hem de kredi tercih sayısını arttırmaktadır. Özellikle devletin kefil olması ile birlikte bankaların kredi başvurularını onaylama oranında da artış görülmüştür. KOBİ’lerin kredi alımına bakacak olursak KOBİ kredi oranının %85 olduğu görülmektedir. Örneğin herhangi bir bankadan 100 bin TL oranında kredi çekmek isteyen ve gerekli şartları sağlayan bir KOBİ’nin kredisine 85 bin TL oranında devlet kefil olmaktadır. Kefalet sistemi ülkemizde daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığı zaman dünya ülkeleri ile olan ihracat ilişkilerinin de olumlu yönde olacağı düşünülmektedir. Çünkü devlet işletmeler için gerekli finansmanları sağlamakta ve ticareti desteklemektedir. Sistem bu şekilde devam ederse birçokesnaf ve ihracatçı da devlet desteği ile işletmesinde büyüme sağlayacaktır.
Kefalet Sistemi Kesin Olarak Uygulanacak Mıdır?
Kefalet sisteminin uygulanması için Bakanlar Kurulu’na taslak gönderimi yapılmıştır. Bu taslak ile birlikte eski sistemin değiştirilip yerine yeni kefalet sisteminin gelmesi kesin olarak gözükmektedir. Eski sistem yerine yeni sistemin uygulanması ile birlikte Kredi Garanti Fonu’nda da çeşitli değişiklikler olacaktır. Bu değişikliklerden ilki kredi onaylama komitesinin kalkmasıdır. Kredi onaylama komitesinin kalkması ile birlikte reyting sistemi uygulamaya konulacağı düşünülmektedir.
Zamandan tasarruf edilmesi ve maliyet oranının düşürülmesi açısından reyting sistemi oldukça önemlidir. Reyting sisteminin yerleşmesi ile birlikte kefalet sistemi de daha verimli olacaktır. Özetle kefalet sistemi sayesinde bürokratik işlemlerden daha hızlı sonuç almak mümkün olmaktadır. İhracatçı olan ve KOBİ hizmetinde bulunan kişilerin işletmelerinin büyüyememesi sorunu ortadan kalkmaktadır. Devletin oldukça büyük bir destek sağlaması durumu işletmeleri olumlu etkilemiştir. Sadece kefalet sistemine ait olarak biriktirilen para ise 2 milyar TL kadar olmuştur. Fonda biriken bu paranın ihracatçılar tarafından kullanılmak istenmesi ile 20 milyar TL’lik bir bütçe ayırılabilmektedir. Bu tutara kadar kefil işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Esnaf Kefalet Kredisi Veren Bankalar Var Mıdır?
Esnaf kefalet kredisi veren bankalardan birisi Halkbank’dır. Halkbank’ın esnaf kefalet kredisinden faydalanmak isteyen kişilerin kredi şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan ilki işletme ve gelir belgesinin teslim edilmesidir. İşletmenin krediye ihtiyacı olması ve büyümek istemesi durumunda Halkbank’dan kolaylıkla kredi alınabilir. Kredi tutarı 30 bin liradır. Bu kredinin en önemli avantajı ise sıfır faizle verilmesidir. Bu krediden faydalanabilmek için kooperatif üyesi olunması gerekmektedir. Daha sonra Halkbank tarafından belirtilmiş olan başvuru tarihlerinde kredi başvurusu yapılarak işlemler başlatılabilir. Siz de ihracatçı ve esnafa kefalet sistemi gelmesi ve kefalet sisteminin genel özellikleri ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.