Krediler

Emekliler Kaç Yaşına Kadar Kredi Alabilir? Şartlar Nelerdir?

Ülkemizde emekli olduktan sonra tekrar çalışmak isteyen ya da kendi işini kurmak isteyen pek çok kişi bulunmaktadır. Bu kişiler yeterli sermayelerinin olmaması durumunda kredi çekerek kendi işlerini kurmaktadır. Bunun dışında evlilik ve düğün gibi yüklü miktarda para gerektiren durumlar için de emeklilerin sık kredi çektiği bilinmektedir. Fakat bazı bankalar emekli kredisinde sıkıntı çıkarmakta ya da emekli kişilerin çok istemelerine rağmen kredi alamadıkları bilinmektedir. Bu durumu yaşamamak için dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar vardır. Bankaya teslim edilmesi gereken belgeler, yaş sınırı gibi birçok ölçüt emekli kredisini şekillendirmektedir. Ayrıca emekli kredisi almak isteyen kişilerin faiz oranını da göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Çünkü kredi ödemelerinde sorun yaşanması devamında istenmeyen durumların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Özellikle emekli maaşından baka geliri olmayan kişiler için eksik ödeme yapılması ya da zamanında ödeme yapılmaması gibi durumlar kişinin üzerine daha fazla yük binmesine sebep olmaktadır. Bu tür durumlar yaşamamak için emekli kredisi alınırken kredi tutarı ve vade miktarına dikkat edilmelidir. Ödenemeyecek kadar yüksek miktarda kredi alınmamalı ve vade zamanı da uzatılmalıdır. Böylece ödeme konusu da daha rahat halledilebilmektedir.

Emekliler İçin Kredide Yaş Sınırlaması Var Mıdır?
Her banka emekliler için ayrı bir yaş sınırı bulundurmaktadır. Bankanın belirlemiş olduğu bu yaş sınırının üzerinde olan kişiler kredi imkanından yararlanamamaktadır. Tüm bankalar için ortalama olarak bir emeklilik yaş sınırı belirleyecek olursak bu sınırın 80 olduğunu söyleyebiliriz. 80 yaş bankalardan kredi alımı için üst sınır olarak belirlenmiş bir yaştır. 80 yaş üzerindeki kişilere kredi imkanı sunulmamaktadır. Yaş sınırı ile kredinin vade süresi arasında da ilişki bulunmaktadır. Örnek verecek olursak 78 yaşında bir kişi bankaya kredi için başvurduğu zaman alabileceği kredinin vadesi en fazla 24 ay olabilmektedir. Bunun sebebi kredi alımının 80 yaş ile sınırlandırılmış olmasıdır. 76 yaşında bir kişi başvurursa da 4 sene boyunca vade imkanı tanınmaktadır. Yalnızca emeklilik kredisi için değil alınmak istenen herhangi bir kredi için de aynı durum geçerli olmaktadır.

Emekli Kredisi İçin Ne Gibi Faiz Oranları Uygulanmaktadır?
Kredilerin faiz oranları oldukça sık değişmektedir. Bankalar kendi faiz oranlarını kendileri belirlemektedir. Fakat bu faiz oranlarının KKB’ye bildirilmesi de gerekmektedir. Faiz değişikliklerini etkileyen en önemli durumlar ise ülkenin yaşadığı iç etkenler ve dış etkenlerdir. Bu nedenle faiz oranlarının bir anda yükselmesi ya da düşmesi ile bankanın iyi ya da kötü bir banka olduğuna karar verilemez. Böyle bir değerlendirme yapabilmek için bankanın sağladığı diğer hizmetlere de bakmak gerekmektedir. Ayrıca hem emekli kredisi hem de diğer krediler için kredi başvurusunda bulunmadan önce faiz oranları karşılaştırılmalıdır. Bu karşılaştırma ile kredi alımı için en uygun banka belirlenebilir. Örnek verecek olursak 48 ay vade ile 10 bin TL’lik emekli kredisi alınacağını düşünelim. Bu kredi için İş Bankası %1,47 faiz oranı belirlemiştir. Böylece toplam maliyet 14.959 TL, aylık ödenecek olan taksit 311 TL’dir. Burgan Bank aynı kredi için %1,55 faiz oranı belirlemiştir. Bu kredinin toplam maliyeti 15.206 TL, aylık ödemesi ise 317 TL’dir. Cepte TEB ise %1,54 faiz oranı uygulamaktadır. Toplam maliyeti 15.769 TL, aylık ödenecek olan miktar 316 TL’dir.

Emekli Kredisi Kullanım Şartları Nelerdir?
Emekli kredisi için 6 kullanım şartı bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki kredi almak isteyen kişinin idari takip süreci yaşamıyor olmasıdır. İdari takip süreci yaşayan kişiler ödeme konusunda sıkıntı yaşadıkları için bankalar bu kişilere kredi vermemektedir. İkinci şart 80 yaş üzerinde olunmamasıdır. Bankalar üst yaş sınırını 80 olarak belirlemiştir ve 80 yaşının üzerindeki kişilere kredi vermemektedir. Üçüncü şart gelir belgesi tarzında bir çalışma belgesinin bankaya sunulmasıdır. Bu durum kişinin krediyi ödeyebilcek bir gelire sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bankalar çalışma ya da gelir belgesini de emekli kredisi için zorunlu tutmaktadır. Dördüncü şart vade süresinin ideal olarak belirlenmesidir. Emekli kredisi için verilebilecek en fazla vade 48 aydır.

Yalnızca konut kredisi için vade süresinde esneklik sağlanabilmektedir. Beşinci şart bankaya ödenmesi gereken aylık taksit miktarını belirlerken maaş durumunun göz önünde bulundurulmasıdır. Elde edilen gelirin yarısını geçen bir taksitlendirme ödemede zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gelir hesaplaması yapılarak taksitlendirme işlemine geçilmesi gerekmektedir. Altıncı şart ise eş rızasının alınması durumudur. Emekli kredisi için bankalar ipotek isteyebilmektedir. Bu ipotek kirada olan herhangi bir ev ya da kullanılmayan bir dükkan olabilir. Fakat bu yapının ipotek olarak kabul edilebilmesi için kredi alacak kişinin eşinin de rızası olmalıdır. Bu rızanın alındığına dair yazılı bir belgenin bankaya teslim edilmesi gerekmektedir. Bu şartlar dışında emekli kredisi şartları bulunmamaktadır. Siz de emeklilerin kredi alma şartları ve emekli kredisi ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu