Kredi Kartı ile Altın Almak Mümkün Müdür? Altına Taksit Yapılıyor Mu?

Ödeme konusunda en fazla sıkıntı yaşanan konulardan birisi de ödemenin tek seferde yapılmasıdır. Özelikle yüksek miktarda bir ödeme yapılacaksa bu ödemenin taksitlendirilmesi istenmektedir. Taksitli ödeme yapmanın avantajları bulunduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bu duurma öncelikle müşteri için bakarsak şunları söyleyebiliriz: Müşteri taksitli ödeme yaptığı zaman aylık oılarak ödeyeceği belli bir miktar olmaktadır. Bu miktar sayesinde cebinden tek sferde para çıkmamaktadır. Her ay belirlenmiş bir tutar ödeyerek dah arahat olmaktadır. Fakat bu durumun dezavantajı da vardır. Taksit işlemlerinde vade süresi uzadıkça alınan ürün üzerine fiyat farkı da eklenmektedir. Birçok kişi bu durumdan habersizdir. Bu nedenle de daha fazla para ödediğinin farkına varmamaktadır.
Alışveriş yapılan yerin müşteriyi taksitli ödemeler konusunda uyarması gerekmektedir. Taksitli ödemenin kuruma, mağazaya sağladığı avantaj daha fazla müşteri çekmesidir. Ödemede zorluk çekmeyeceğini düşünen kişiler alışveriş için aynı yere yönelmektedir. Fakat taksit işlemlerinde bankaların mağazalardan da belirli bir ücret kesimi yaptığı bilinmektedir. Bu ücret kesimini yaşamak istemeyen mağazalar ya da alışveriş merkezleri taksitli ödeme işine girmemektedir. Aynı durum altın için de geçerli olmuştur. Özellikle düğün mevsimi olarak bilinen yaz mevsiminde altın alımında gözle görülür bir artış olmaktadır. Bu artış kişilerin ödeme konusunda sorun yaşamasına neden olabilmektedir. Kredi kartı ile taksit yaptırarak altın alma işlemi de birçok kişinin istediği bir uygulama haline gelmiştir.
Kredi Kartı ile Altın Almak Mümkün Müdür?
Geçtiğimiz sene 1 Şubat tarihinde kredi kartı ile altın alımı durdurulmuştur. Bunun sebebi ise altın alımında kredi kartı dolandırıcılığı yapılarak kişilere mağduriyet yaşatılması olmuştur. POS tefeciliği olarak da bilinen bu durum ülkemizde sık yaşanmaya başladığından beri müşteriler de altın alımında kredi kartı kullanma konusunda çekinceli davranmaya başlamıştır. Özellikle kredi kartı borcu olan kişiler tefeci ile bir münakaşa içerisine girdiklerinde tefecilerin kredi kartı borcunu ödeme karşılığında taksit işlemi yapıp haksız kazanç sağladığı bilinmektedir. Bu durum şu şekilde gerçekleşmektedir: Kredi kartı borcu olan bir kişi tefeciye giderek borç para istemektedir. Tefeciler de kredi kartı borcunu kapatmakta ve bunun anlaşılmaması için altın satıp 12 ay taksitli olarak vadelendirmiş gibi gözükmektedir. Altının kredi kartı ile alımı yasaklandıktan sonra da yine çeşitli yollartla bu işin devam ettiği bilinmektedir.
Altın satan yerler ve kişiler de tefecilerle anlaşma içerisinde olabilmektedir. Özellikle kredi kartı komisyonculuğu olarak bilinen işlemlerde bu durum kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Kurulan herhangi bir şirketin adı altında beyaz eşya satımı yapılmış gibi gösterilip yine altınla aynı kaçakçılık yapılabilmektedir. Bu nedenle altının kredi kartı ile taksitli alımının yasaklanması herhangi bir işe yaramamıştır. Sadece yasa dışı yollarla altın satımının artmasına yol açmıştır. Bu nedenle tekrar kredi kartı ile taksti imkanının getirilmesi de gündemdedir. Birçok kişi bu şekilde kaçakçılıkların önlenmesinn tek yolunu altının tekrar taksitli bir şekilde satılması olarak görmektedir. Kredi kartlarına genel anlamda getirilmiş olan taksit kısıtlamasının ana sebebi ise cari açığın kapatılmasıdır. Bu şekilde uzun vadeli borçlanmalar önlenmeye çalışılmış ve tasarruf için adım atılmıştır. Özellikle akaryakıt, cep telefonu gibi hizmet alımlarında taksit sınırlaması yapılmıştır. Bu şekilde harcamaların daha az olacağı düşünülmüştür. Aynı durum altın alımı için de geçerlidir. Altının taksitli bir şekilde satılmaması durumunun iç borç yükünü azaltacağı düşünülmüştür. Ancak düşünülenin tam tersi yaşandığı için tekrar kredi kartı ile altın alımı mümkün olmuştur. Taksit sayısı ise en fazla 4 olarak belirlenmiştir.
Taksit İmkanının Sunulması Neden Önemsenmektedir?
Düğün ve sünnet gibi çeşitli organizasyonlarda altın götürülmesi mecburidir. Özellikle son ana bırakılmış olan altın alımları maddi durumu iyi olmayan kişileri zorlamaktadır. Bu durumu önlemek ve kişilerin ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilmesini sağlamak için kredi kartına taksit yapılarak altın alımı tekrar yasal hale gelmiştir. Taksit ile altın alımı aylık olarak da kişileri rahatlatmaktadır. Tek seferde ödeme yapmak ile aynı ödemeyi aylara bölerek daha rahat yapmak arasında fark vardır. Yalnızca bankaların POS kesim ücreti almasından memnun olmayan kuyumcular bu sistemi kullanmamaktadır. Kredi kartıyla taksit imkanından faydalanarak altın almak isteyen kişiler bu konuda sorun çıkarmayan herhangi bir kuyumcudan alışveriş yapabilirler.
Altına En Fazla Ne Kadar Taksit Yapılabilmektedir?
2016 senesinde gündemde epeyce yer edinmiş olan taksit ile altın alımı durumu pek çok kişiyi sevindirmiştir. Bu sene içerisinde altın için belirlenmiş olan taksit sayısı ile 4-6 arasında değişmektedir. Taksit sayısının az tutulmasının sebebi ise POS tefecisi olarak bilinen kişilerin önünü kesmektir. Bu kişiler 12 aya kadar taksit yaparak kişileri uzun vadeli ödemelere mecbur etmektedir. Bu şekilde borç faizi de artmakta ve ödemede zorluk yaşanmaktadır. Altına taksit imkanının tekrar getirilmesi ile birlikte hem müşteriler rahatlamış hem de POS tefeciliği engellenmiş olmaktadır. Siz de kredi kartı ile altın alımı ve taksit işlemi ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.