KKB & Kredi Notu ve Findeks Nedir?

Bankalar birçok kişiye hizmet veren ekonomik temelli kurumlardır.Bu kurumlar müşterilerine finansal anlamda detsek sağlamaktadır. Kredi kartı, banka kartı, yatırım işlemleri ve kredi işlemleri gibi birçok hizmet bankalardan alınabilmektedir. Bankalardan en fazla talep edilen hizmet ise kredi hizmetidir. Kredilerin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise ihtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisidir. İhtiyaç kredisi düğün gibi toplu para gerektiren durumlarda kullanılmaktadır. Konut kredisi ve taşıt kredisi de adından da anlaşılabileceği üzere ev ve araba alımı için kullanılmaktadır. Özellikle son senelerde kredi başvurusu yapan kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. İhtiyaçların artış göstermesi ve acil nakit para ihtiyacı duyulması kredi başvurularının temel nedenleridir.
Kredi Notu Nedir?
Bankalar kredi başvurusu yapan kişileri değerlendirirken birçok duruma dikkat etmektedir. Bu durumlardan birisi de kredi notudur. Kredi notu sayesinde bankada yapılmış olan tüm finansal işlemler bir arada toplanır ve değerlendirilir. Bu değerlendirme ve analizler ile bir puan belirlenerek bu puan kredi notu olarak yerleştirilir. Kredi notunun herhangi bir kurum ya da kişi tarafından alınması için belli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu ücreti ödeyen kişiler kredi notları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bazı finansal kuruluşlar kendi kredi notlarını kendileri belirlese de KKB’ya üye olmak zorunda kalmaktadır. Çünkü tüm müşterilerin hesap işlemlerine ve tüm verilere ulaşmak zor olmaktadır. Bu durum banka için hem zaman hem de personelden tasarruf etmeyi önlemektedir. Kredi notunun temel amacına bakacak olursak olası bir risk durumu çıkarmanın temel amaç olduğunu söyleyebiliriz.
Kredi notunda risk grupları üçe ayrılmaktadır. Bunlar en riskli grup, orta riskli grup ve az riskli gruptur. En riskli grubun kredi notu 1 ile 699 arasındadır. Orta riskli grupta 700 ile 1099 puan baz alınırken az riskli grupta 1100 ile 1499 puan olmaktadır. Bu gruplar dışında iyi ve çok iyi olarak adlandırılmış olan gruplar da vardır. İyi olan grubun kredi notu 1500 ile 1699 arasındadır. Çok iyi olan grubun kredi notu ise 1700 ile 1900 arasındadır. Kredi notu sıfır olan kişiler banka ile herhangi bir işlem yapmamıştır. Bu durumda onlar için kapsamlı bir araştırma yapmak ya da kredi nolarının yükselmesini beklemek gerekmektedir. Kredi notlarının bu şekilde değerlendirilmesi bankalara oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Özellikle SMS ile yapılan kredi başvurularında hemen cevap verilmesi kredi notu sayesinde olmaktadır. Bunun dışında kişinin ödemeleri hakkında araştırma yapmak yerine kredi notu ile hemen başvuruya yanıt verilebilmektedir. Böylece zaman tasarrufu yapılmış olmaktadır. En riskli ve orta riskli olan grup kredi alımında genellikle sorun yaşamakta ve red cevabı almaktadır. Az riskli olan grup ise bu konuda daha şanslı olmaktadır.
KKB Nedir?
KKB, açılımı Kredi Kayıt Bürosu olan finansal bir kuruluştur. KKB’yi toplam 9 banka oluşturmaktadır. 1995 senesinde kurulmuştur ve ülkemizde yer alan tek kredi bürosu olarak bilinmektedir. KKB’yi kuran bankalar Halk Bankası, Vakıfbank, Garanti Bankası, Denizbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Şekerbank ve Akbank olarak sıralanabilir. KKB’yi yöneten kişiler de bu dokuz bankanın müdürleri ve genel müdür yardımcılarıdır. Bankaların en yüksek konumdaki personelleri ile KKB’yi yönetmesi bankalar ile KKB arasındaki sıkı ilişkinin de bir göstergesi olarak görülebilir. Kurumun temel amacı kişilerin almak istedikleri finansal hizmetlerle ilgili olarak üye kuruluşları bilgilendirmektir. Bu bilgi paylaşımı sayesinde hatalı işlem yapılması ya da kötüye kullanım gibi durumlar engellenmeye çalışılmaktadır.
KKB’ye üye olan kurumlar kategorilere ayrıldığı zaman toplam beş kategori olmaktadır. Bunlar banka, finansal kiralama, sigorta ve diğer, faktoring, tüketici finansman olarak gruplanmaktadır. Bankalar en fazla üye sayısını 2014 senesinde, finansal kiralama 2014 senesinde, sigorta ve diğer 2014 senesinde, faktoring 2013 senesinde, tüketici finansman 2013 senesinde kaydetmiştir. 2011 senesinde toplam 102, 2012 senesinde toplam 136, 2013 senesinde toplam 149, 2014 senesinde ise toplam 154 adet üyeye ulaşmış olan KKB günümüzde hala birçok kurum ile işbirliği içerisinde çalışmaktadır.
Findeks Nedir?
KKB müşterilerine ve üye olan kurumlara birçok farklı hizmet sunmaktadır. Findeks de bir KKB hizmetidir. Bu hizmet hem reel sektörde hem de bireysel müşteri isteklerinde kişilere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Findeks internet üzerinden hizmet vermektedir. Sunduğu hizmetler ise genellikle finansal hayat düzenlemesi ve güvenli işlem için olmaktadır. Findeks hizmetlerini iki farklı kategoride inceleyebiliriz. Bunlar bireysel müşterilere sunduğu hizmetler ve ticari müşterilere sunduğu hizmetlerdir. Bireysel müşterilere sunduğu hizmetler içerisinde findeks kredi notu, not danışmanı, izleme, risk raporu, takipçi ve uyarı hizmetleri bulunmaktadır. Ticari müşterilere sunduğu hizmetler ise çek endeksi, teminat mektubu durumu sorgulama,çek durumu sorgulama, çek raporu ve karekodlu çek raporu sorgulama gibi hizmetlerdir. Siz de KKB ve findeks ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.