Bankalar

Şubesiz Dijital Bankacılık Nedir ve Ne Avantajları Vardır?

Bankacılık ve banka yalnızca ülkemizde değil dünya ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle finansa verilen önemin günden güne artması nedeni ile bankaların gelişimine de çok önem verilmektedir. Tüm bunlar olurken banka işlemlerinin de kolaylaşması ve kişilerin banka işlerini daha kolay halletmesi beklentisi doğmaktadır. Bu nedenle öncelikle ülkemizde ATM sistemi ve internet bankacılığı sistemi yaygınlaşmıştır.

ATMler sayesinde istenilen her yerde para çekme, para yatırma ve para transferi gibi işlemler yapılabilmektedir. İnternet bankacılığı sayesinde ise ATM bulunmayan yerlerde internet üzerinden tüm bankacılık işlemleri halledilebilmektedir. Önceden elektrik faturası, su faturası, doğalgaz faturası gibi tüm faturalar ayrı yerlerden ödenir ve oldukça uğraş gerektirirdi. Günümüzde faturalar için otomatik ödeme talimatı verilmesi gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Böylece kişilerin uğraşmasına gerek kalmadan kolay yoldan ödeme yapılması sağlanmaktadır. Otomatik ödeme talimatı verilmesinin bir başka faydası ise hesap işletim ücretinden muaf olunmasıdır.

Hesap İşletim Ücretleri
Bankalar müşterilerine verdikleri hizmet karşılığında banka kartlarından ya da kredi kartlarından hesap işletim ücreti almaktadır. Bu ücret bankadan bankaya değişmektedir. Hesap işletim ücretlerinde taksit sayısı da önemlidir. Bazı bankalar bu ücreti tek seferde keserken bazı bankalar yılda iki kere, bazı bankalar da yılda üç dört kere kesinti yapmaktadır. Fakat yıllık kesinti yapma sayısı ücret miktarını değiştirmemektedir. Yılda üç kere kesinti yapan bir banka yılda bir kere kesinti yapan bir bankadan daha fazla kesinti yapıyor gibi görünmektedir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Örneğin 150 TL’lik bir kesinti yapılacaksa bir banka bunu üç ay olarak, başka bir banka da bunu iki ay olarak alabilir. Müşteriler arasında yanlış bilinen bu durumun doğrusu bu şekildedir. Hesap işletim ücreti de internet bankacılığı ile çözülebilecek bir sorundur. Bu nedenle teknoloji ile bankacılık işlemlerinin bir arada yürümesi olumlu sonuçlara yol açmaktadır. Bankacılık alanında hem internet hem de diğer teknolojik araçlardan yararlanılması şubesiz dijital bankacılık anlayışının da gelişmesini sağlamıştır.

Şubesiz Dijital Bankacılık
Şubesiz dijital bankacılık, bankacılık sektöründe şimdiye dek yapılmış olan en iyi atılımlardan bir tanesi olarak nitelendirilebilir. Bu sisteme kısaca banka şubesine gereksinim duyulmadan internet ile hizmet veren banka denilebilir. Bankalar bu sistemi kendileri için kullanma konusunda oldukça iyidir. Çünkü internet reklamları birçok propaganda ve duyuru aracından daha etkili olmaktadır. İnsanlar banka şubesine sürekli olarak uğrama gibi bir imkana sahip değildir fakat internette sürekli olarak dolaşmaktadırlar. Bu nedenle internet ortamında daha fazla reklam yapılabilmektedir. Örneğin kredi almak isteyen bir kişinin banka şubesine gitme gibi bir imkanı olmadığı zaman internet üzerinden kredi fırsatlarını öğrenebilmektedir. Kaç ay taksitle, yüzde kaç faizle kredi alınabileceği ve bankanın kredi vermek için kişide aradığı özellikler internet bankacılığı sayesinde rahatlıkla bilinebilir. Şubesiz dijital bankacılığın bir başka avantajlı yanı ise ödeme gecikmesi konusunda yardımcı olmasıdır. Genellikle son güne ya da son zamana bırakılan ödemeler banka şubesi ya da ATM bulunamadığı zaman internet üzerinden ödenmektedir. Teknoloji böyle zamanlarda hayatımızda kurtarıcı bir rol üstlenmektedir. Bankaların seneler sonra bu tarz uygulamalara geçmesi ise birçok insanı oldukça rahatlatmıştır. Kira, okul ödemeleri, faturalar gibi konularda internet ödemelerinden yararlanılmaktadır. Bu ödemeler vakit kaybını da önlemektedir. Fatura ve ATM sıraları çok fazla vakit kaybına neden olmaktadır. Şubesiz dijital bankacılık sayesinde bu tarz problemler de ortadan kalkmaktadır.

Şubesiz Dijital Bankacılık İle İnternet Bankacılığı Arasındaki Fark
Şubesiz dijital bankacılık internet bankacılığı ile hemen hemen aynı gibi görünse de internet bankacılığına göre daha geniş bir sistemdir. Çünkü internet bankacılığı yalnızca internet üzerinden işlemlerin yapılması ve bilgi edinilmesini sağlamaktadır. Bazı bankaların internet sitelerinde müşteri temsilcileri ile online görüşme de sağlanmaktadır. Fakat bu durum tüm bankalar için geçerli değildir. Şubesiz dijital bankacılık internet bankacılığından daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Hem telefon bankacılığı hem de internet bankacılığı şubesiz dijital bankacılık içerisinde yer almaktadır. Telefon bankacılığı da en az internet bankacılığı kadar işlevseldir ve birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Telefon bankacılığı ile internet bankacılığı arasındaki en önemli farklardan birisi de telefon bankacılığının daha fazla vakit kaybı yaşatması ve internet bankacılığı kadar hızlı sonuç alınamamasıdır.

Örneğin kartınızla alakalı bir sorunu çözmek istiyorsunuz. Bu durumda telefon bankacılığına başvurduğunuz zaman hatta dakikalarca beklemeniz söz konusu olacaktır. Fakat internet bankacılığında yalnızca kart bilgilerinizi ve şifrenizi girerek sorununuzu çözmeniz mümkündür. Telefon bankacılığının avantajlı yönü ise birebir operatör yardımı alarak sorununuzu bir insanla iletişim halinde iken çözmeye çalışmanızdır. Bu şekilde anlamadığınız noktaların açıklanması da mümkündür. Şubesiz dijital bankacılık tüm bu hizmetleri müşteriye sunarak şubeye bağımlı kalınmadan sorun çözümünü kolaylaştırmaktadır. Enpara, Nuvo, Abank Dijital, Dijital Deniz, CepteTEB ve iGaranti gibi uygulamalar da şubesiz dijital bankacılık içerisinde yer almaktadır. Siz de şubesiz dijital bankacılık ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu