Bankalar

Hesap Kesim Tarihinde Yapılan Harcamalar Ekstreye Ne Zaman Yansır ve Ortak Pos Cihazı Nedir?

Kredi kartları birçok insanın nakit ihtiyacını karşılayamadığı dönemlerde kullandığı araçlardır. Fakat kredi kartlarının beklenmedik ekstreleri sorun haline gelebilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise hesap kesim tarihine dikkat edilmemesidir. Hesap kesim tarihi bir ay içerisinde yapılan harcamaların kredi kartı üzerinden faturalandırılması olarak düşünülebilir. Bu tarihten sonra yapılan harcamalar bir sonraki aya devretmektedir. Hesap kesim tarihine dikkat edilmemesi durumunda ise harcamalar aynı ay içerisinde kalarak müşterinin ödemesini zorlaştırmaktadır. Birçok kişi hesap kesim tarihi ile ilgili bu önemli detayı bilmediği için ödeme konusunda da sıkıntı yaşamaktadır. Özellikle yüksek miktarda bir çekim yapılacağı zaman kredi kartının hesap kesim tarihine mutlaka dikkat edilmelidir. Hesap kesim tarihi yaklaştıkça kredi kartı borcu toplamı ve kredi kartı ekstresi bilgileri de ortaya çıkmaktadır.

Hesap Kesim Tarihleri; Hesap özetlerine bakılarak beklenmedik borçlar incelenerek bankaya başvurulabilir. Yalnız bu beklenmedik borçların içerisinde hesap kesim tarihine dikkat edilmeyerek yapılan harcamalar da yer alıyorsa bankanın yapabileceği herhangi bir şey bulunmamaktadır. Bu nedenle müşterilerin bankaya hesap ekstresi ile ilgili başvurmadan önce hesap kesim tarihlerini gözden geçirmesi gerekmektedir. Kredi kartlarından nakit avans çekiminde de hesap kesim tarihi önem taşımaktadır. Özellikle 1.000 TL ve katları olarak yapılacak çekimler ödeme konusunda zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Tüm bu sorunlar hesap kesim tarihine dikkat edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Kredi kartı kullanımı ile ilgili en fazla merak edilen sorulardan biri ise hesap kesim tarihinde yapılan harcamanın ekstreye ne zaman yansıyacağı sorusudur.

Kredi kartlarının hesap kesim tarihinde yapılmış olan herhangi bir harcamanın ya da harcamaların diğer hesap kesim tarihine ertelenmesi kişileri ödeme açısından rahatlatmaktadır. Bunu sağlamak için yapılması gereken en önemli işlem de pos cihazına dikkat etmektir. Pos cihazlarının en önemli yönü kredi kartının alındığı banka ile aynı olduğu müddetçe müşteriye çeşitli avantajlar sağlamasıdır. Kısacası elinizdeki kredi kartı ile işlem yapılıp para çekilen pos cihazı kredi kartının alındığı banka ile aynıysa bu durumda hesap kesim tarihinde yapılan alışveriş o günün ekstresine yansımaktadır. Bu noktada ortak pos cihazı işlemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ortak pos cihazı işlemleri özellikle son yıllarda yaygınlık kazanmıştır. Zincir şeklinde hizmet veren mağazalar hesaplarda kolaylık sağlanması adına ortak pos cihazı kullanmaya başlamıştır.

Ortak pos cihazı kullanımı kısaca şu anlama gelmektedir: Birden fazla bankanın anlaşmalı bir şekilde pos cihazı uygulaması yapması pos uygulamalarını tek cihaz üzerinde birleştirmektedir. Böylece ayrı ayrı pos cihazları kullanılarak alanın daralması engellenir. Bunun dışında işlem hızlılığı açısından da tek pos cihazından işlem yapılması önemlidir. Kasa üzerinde on tane bankanın pos cihazının bulunmasındansa tek pos cihazı bulunması daha kullanışlı olmaktadır. Sırada bekleyen müşteriler açısından da personel açısından da kolaylık sağlayan bu sistem pek çok yerde kullanılmaktadır. Ortak pos cihazı ile ilgili bilinmesi gereken başka bir durum ise işlemi gerçekleştiren kişiler açısından oluşacak problemlerin ortadan kaldırılmasıdır. Kullanıcı önyüz farklılıkları pos cihazlarında sorun olabilmektedir. Bu sorunu ortadan kaldıran en önemli uygulama ise ortak pos cihazı uygulamasıdır.

Prefix Tanınması
Benzin istasyonlarında, süpermarketlerde ve birden fazla şubesi olan yaygın alışveriş merkezlerinde daha fazla kullanılan ortak pos cihazı çeşitli bankaların anlaşması ile oluşturulmuştur. İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, HSBC, Citibank, Garanti Bankası, Akbank ve Finansbank oratk pos cihazı kullanımı yapan bankalardır. Ortak pos cihazı uygulaması hemen hemen tüm büyük bankalar tarafından uygulanmaktadır. Bu uygulamada ortak bir pos cihazından çekim yapılırken pos cihazı içerisinde uygulama olarak yer alan bütün banka kartları otomatik bir şekilde tanınmaktadır. Buna prefix tanınması adı verilir. Bu tanımlama işleminden sonra banka ya da kredi kartının ait olduğu bankanın menüsü ekrana çıkmakta ve yapılan işlem de bu şekilde gerçekleşmektedir. Bu işlemin yapılmasında da hesap kesim tarihi baz alınmaktadır. Hesap kesim tarihinde yapılan bir ortak pos harcaması yine o günün ekstresine yansımaktadır.

Kişinin ortak kullandığı kart pos cihazına tanımlanmamış olan herhangi bir bankaya ait ise bu işlemin hangi banka üzerinden gerçekleşeceğini alışveriş yapılan işyeri belirlemektedir. Genellikle böyle bir durumda yapılan işlem “not on us” uyarısı vermekte ve Bankalararası Kart Merkezi aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu durumda hesap kesim tarihinde yapılan harcama bir sonraki ayın ekstresine yansımaktadır. Örnek verecek olursak Bonus’tan kredi kartı sahibi olan bir kişi hesap kesim tarihinde bir benzin istasyonuna giderek benzin alıyor. Kasada Bonus kartını uzattığı zaman çalışan kişi bu kartı ortak pos cihazı üzerinden tanımlamaya çalışacaktır. Böylece işlem “on us” olarak kabul edilerek o günün harcaması haline gelecektir. Fakat Fibabank kredi kartına sahipseniz ve alışveriş yaptığınız yerde Fibabank’a tahsis edilmiş bir pos cihazı yer almıyorsa bunun için bir sonraki aya aktarım söz konusu olacaktır. Siz de hesap kesim tarihinde yapılan harcamaların ekstreye ne zaman yansıdığı ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu