5 Adımda Hızlı Kosgeb Kredisi Başvurusu ve Sonucu Öğrenme

Ülkemizde birçok kişi kendi işini kurmak istemektedir. Bunun için herhangi bir çaba harcayan ve çeşitli donanımları sağlamaya çalışan kişilere ise girişimci denmektedir. Girişimcilerin işletme için yeterli sermaye bulamaması ise en büyük problemlerden birisidir. KOSGEB sayesinde yıllardır girişimcilere destek sağlanmakta ve birçok kişinin kendi işini kurmasına yardımcı olunduğu bilinmektedir.
KOSGEB Nedir?
KOSGEB, kişilerin kendi işlerini ve kendi işletmelerini kurmaları için destek olan ve çeşitli miktarlarda kredi veren bir kuruluştur. KOSGEB’den kredi alabilmek için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki 18 yaşından büyük olmaktır. Diğer şart ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Bu şartları sağlayan ve kendi işini kurmak isteyen herkes KOSGEB’e başvuru yapabilmektedir. Fakat herkese kredi ve hibe imkanı sağlanmamaktadır. Hibe adı verilen kredi 50 bin TL değerinde olmakta ve geri ödemesi istenmemektedir. Kredi ise 100 bin TL’dir ve 48 ay vade ile ödenebilmektedir. İhtiyaca göre bu iki kredi şeklinden birisine başvuru yapılabilir.
KOSGEB Kredisi Almak İçin Neler Yapmak Gerekir?
KOSGEB kredisi almak için yapılması gerekenleri kısaca beş adımda anlatabiliriz:
- Birinci Adım: Başvurunun kabul edilmesinden sonraki ilk adım uygulamalı girişimcilik eğitimidir. Uygulamalı girişimcilik eğitimi ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Eğitimin toplam 70 saat sürdüğü bilinmektedir. Üniversiteliler bu konuda daha şanslı olmaktadır. Üniversite eğitimi esnasında 56 saat kadar girişimcilik dersi gören kişilerin uygulamalı girişimcilik eğitimi programına katılmasına gerek kalmamaktadır. KOSGEB, bu dersleri aldığınıza dair belgeyi kabul ederek direkt uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifikası verebilmektedir. Bunun dışında eğitimle alakalı olan diğer tüm bilgiler KOSGEB ‘in resmi internet sitesinden edinilebilmektedir.
- İkinci Adım: İkinci adımda iş planı hazırlanmaktadır. KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi tamamlandıktan ve bu eğitimin sertifikası alındıktan sonra kredi almak isteyen kişilerden iş planı istemektedir. İş planı temel olarak işletmenin tanıtımının yapılması ve amaçlarının anlatılması ile ilgili olmaktadır. İş planı ne kadar iyi hazırlanırsa kredi şansı da o kadar artmaktadır. KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimi kursunda iş planı hazırlanması ile ilgili bilgiler verilmektedir. Bu bilgilere dayanarak standart bir iş planı hazırlanabilir.
- Üçüncü Adım: Üçüncü adım destek başvuru sürecidir. Destek başvuru sürecine geçildiğinde iş planının belirlenen standartlara ve istenen bilgilere göre hazırlanmış olması gerekir. Bu süreçte iş planı ile birlikte herhangi bir KOSGEB birimine başvuru yapılmaktadır. Destek başvurusu ilgili KOSGEB birimi tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirmede iş planında verilmiş olan bilgiler, şekil ve belgenin doğruluğu gibi hususlar oldukça önemlidir. İş planının teslim edildiği KOSGEB birimi gerekli değerlendirmeyi ya da ön değerlendirmeyi yaptığı zaman planı kurula sunmaktadır. Kurul bu iş planını değerlendirirken birçok öncülü dikkate almaktadır. Bu öncüller iş planının uygun bir bütçeye göre hazırlanması, yenilikçi ve özgün olması, teknolojik imkanlardan yararlanmayı gerektirmesi, hizmet ve ürün üretiminde nelere önem verildiği şeklinde sıralanabilir. Bu şekilde iş planı değerlendirildikten sonra işletme kurmak isteyen kişiye iş planının kabul edildiği ya da reddedildiği bildirilir. Üçüncü bir seçenek olarak bazı girişimcilere iş planının düzeltilmesi için uyarı da verilebilmektedir. Kurul tarafından iş planı onaylanan girişimciler KOSGEB veri tabanına kayıtlarını yaparak diğer aşamaya geçebilirler.
- Dördüncü Adım: Dördüncü adımda veri tabanına kayıt yapılmaktadır. Kayıt işlemi yapılırken öncelikle KOSGEB’in resmi internet sitesine girilir. Daha sonra kayıt işlemini gerçekletirebilmek için siteye üye olunarak kullanıcı adı ve parola gibi kişiye özel bilgiler edinilir. Alınan kullanıcı adı ve parola ile KOSGEB sistemine giriş yapılır. Burada KOBİ Beyannamesi olarak bir form bulunmaktadır. Bu form doldurulduktan sonra girişimciden istenen bazı belgelerin bulunduğu görülür. Bu belgelerin asıl halleri ya da fotokopileri KOSGEB’e teslim edilir. Bu şekilde kredi alma işleminin sonuna yaklaşılmış olur ve beşinci adıma geçilir.
- Beşinci Adım: Beşinci adıma sonuç adımı diyebiliriz. Kredi alımı için yapılması gereken başka bir işlem kalmamış olup, KOSGEB’in desteği beklenmelidir.
KOSGEB Sonucu Nereden Öğrenilir?
Öncelikle KOSGEB başvuruları değerlendirme kriterleri baz alınarak sıralanmaktadır. Bu sıralamaya bütçe limitleri de dahil edilecektir. Bu sıralama içerisinde olan tüm işletmeler e-posta ya da SMS gibi bir araç ile bilgilendirme mesajı alacaktır. Kosgeb.gov.tr adresinden ise kredi sonuçları sorgulanacaktır. Sonuçta kredi başvurusunun onaylandığını gören girişimciler Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank, Ziraat Bankası gibi bankalara giderek belgelerini gösterip kredi işlemlerini başlatabilecektir.
Banka, girişimcinin verdiği belgelere istinaden kredi isteğine onay verdiği zaman KOSGEB Müdürlüğü’ne gidilmesi gerekecektir. KOSGEB Müdürlükleri bu şekilde girişimcilere onay vermektedir. Kişiler yazılım sistemi üzerinde onaylanmadan KOSGEB kredisi alamamaktadır. Başvuru sonucunun olumlu olması ise bu konuda pek fazla önem taşımamaktadır. Bankanın girişimciye şube onayı vermesi ve aynı zamanda KOSGEB Müdürlüğü’nün de onaylaması durumunda girişimci kredi kullanımına başlayabilmektedir. Siz de KOSGEB kredisi başvuru süreçleri ve sonrası ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.