İkinci El Kasko Değeri Nasıl Sorgulanır ve Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kasko sayesinde araçların veya ev gibi zimmetli eşyaların başına gelebilecek durumlar daha hafif atlatılmaktadır. Ülkemizde birçok kasko firması bulunmaktadır. Bu firmalar kişilere çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Hangi firma daha uygun fırsat sunarsa buna göre müşterilerin seçim yapması beklenmektedir. Kasko firmaları kişilere herhangi bir hasar konusunda hizmet verirken bunun için kasko değeri hesaplaması yapmaktadır. Kasko değeri hesaplaması hem firmalar hem de müşteriler açısından oldukça önemlidir. Bu sayede sigorta sahibine ne kadar ödeme yapılacağı da belirlenmiş olmaktadır. Araç sahibi olan hemen hemen herkes kasko uygulamasından faydalanmaktadır. Aynı durum ev için de geçerlidir. Kişiler avantajları ve dezavantajları değerlendirerek kasko başvurusu yapabilirler.
Kasko Değeri Belirlenirken Nelere Dikkat Edilir?
Kasko değeri belirlenirken araç için belirlenecekse model yılına, aracın markasına, modeline dikkat edilir. Kasko değer listesi ise araçların bu öncüller dikkate alınarak belirlenmiş olan listesidir. Herhangi bir araca TSB üzerinden güncel kasko değeri belirlenebilir. Belirlenen bu kasko değeri aylık olmaktadır.
Araç Kasko Değer Listesi Nedir?
Araçların kullanım sıklığı, özellikleri, marka ve modelleri dikkate alınarak hazırlanan listeye araç kasko değer listesi adı verilmektedir. Liste hazırlanırken sene içerisindeki satış verilerinin tamamı dikkate alınır ve satış oranı en yüksek olan otomobiller sıralanır. Bu senenin araç kasko değer listesine bakacak olursak şunları söyleyebiliriz: İlk sırada marka olarak Fıat, model olarak Egea yer almaktadır. Bu aracın satış sayısı 25 bindir. Araç kasko değeri ise 66.250 TL’dir. İkinci sırada marka olarak Toyota, model olarak Corolla yer almaktadır. Satış sayısı 23 bin, araç kasko değeri 88 bin TL’dir. Üçüncü sırada marka olarak Volkswagen, model olarak Passat yer almaktadır. Satış sayısı 22 bin, araç kasko değeri 138 bin 260 TL’dir. Dördüncü sırada marka olarak Renault, model olarak Fluence yer almaktadır. Satış sayısı 21 bin, araç kasko değeri 83 bin TL’dir. Beşinci sırada marka olarak Volkswagen, model olarak Polo yer almaktadır. Satış sayısı 21 bin, araç kasko değeri 62 bin 650 TL’dir. Altıncı sırada marka olarak Ford, model olarak Courier yer almaktadır. Satış sayısı 20 bin, araç kasko değeri 57 bin 850 TL’dir. Yedinci sırada marka olarak Renault, model olarak Symbol yer almaktadır. Satış sayısı 18 bin, araç kasko değeri 63 bin TL’dir. Sekizinci sırada marka olarak Fıat, model olarak Doblo yer almaktadır. Satış sayısı 18 bin, araç kasko değeri 54 bin 950 TL’dir. Dokuzuncu sırada marka olarak Renault, model olarak Clio yer almaktadır. Satış sayısı 17 bin, araç kasko değeri 62 bin 250 TL’dir. Onuncu sırada marka olarak Ford, model olarak Focus yer almaktadır. Satış sayısı 16 bin, araç kasko değeri 82 bin 520 TL’dir.
Hasar Hesaplaması Yapılırken Hangi Değerler Dikkate Alınır?
Kasko sigortası için öncelikle hasarın hesaplanması gerekmektedir. Hasar hesaplaması yapılırken parçalar oldukça önemli yer tutmaktadır. Parça başına maliyet yöntemi kasko hesaplamasında dikkate alınan en önemli yöntemdir. Bu yönteme göre daha önce kasko sigortası yapılmış ve hala devam etmekte olan araç herhangi bir kaza yapmış ise bu kazada oluşan hasar için parça başı değişim, işçilik tutarı ve tamir ücretleri hesaplanır. Buna göre hasar hesaplaması yapılır.
İkinci El Araçlarda Kasko Değeri Nasıl Olmaktadır?
İkinci el araçlarda kasko değeri hesaplanırken araç ruhsatı temel alınmaktadır. Araç ruhsatı temelli yapılan bir kasko değeri hesaplamasında aracın model yılı da önemli olmaktadır. 2015 model yılına sahip olan bir araç için yaş hesaplaması yapılırken 2015 yılında aracın 1, 2016 yılında 2, 2017 yılında 3, 2018 yılında da 4 yaşında olduğu düşünülerek kasko değeri belirlenir. Pert olmuş ikinci el araçlarda ise durum daha farklı olmaktadır. Trafik kazasının ağır olması kasko değerini de değiştirmektedir. Bunun dışında hasar almış olan arabanın parçalarının kolay bulunabilir ya da değiştirilebilir olması da kasko değeri ile ilgili olan başka bir durumdur. Bir kasko şirketinin herhangi bir aracı pert kategorisinde kabul edebilmesi için toplam tamir masrafına bakılması gerekmektedir. Toplam tamir masrafı araç değerinin %70’i civarında ise bu araç pert olarak kabul edilebilmektedir. Örnek verecek olursak bedeli poliçede 100 bin Tl olarak belirlenmiş olan bir araç 70 bin TL’lik tamir masrafı gerektiriyorsa bu araca pert olmuş denilebilmektedir. Aracın modeline bağlı olarak bazen bu oran %50’ye de düşürülebilmektedir.
İkinci El Araçların Kasko Değerleri Nasıl Sorgulanır?
Satın alınacak ya da satılacak bir araç için kasko değeri sorgulaması yapmak istiyorsanız sigorta şirketine başvurmanız gerekmektedir. Aracın daha önceki tamir masraflarından ve değerinden pert olup olmadığına dair hesaplama yapılması mümkün olsa da tüm bu masrafları kasko şirketinden öğrenmek daha doğru olmaktadır. Siz de kasko değeri ve ikinci el araçların kasko durumu ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.