Findeks Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır? Kredi Notunun Önemi Nedir?

Kredi kullanımı ülkemizde birçok kişinin faydalandığı bir hizmettir. Özellikle acil nakit ihtiyacı gerekmesi durumunda başvurulan işlemlerdendir. Bankaların kredi konusunda sağladığı imkanlar ise etraftan para bulmak yerine bankadan kredi çekme durumuna kişileri yönlendirmektedir. Günümüzde bankaların kişisel avantajlardan çok meslek gruplarına yönelik krdi hizmetleri verdiği bilinmektedir. Örnek verecek olursak çiftçiler için olan tarım kredileri, öğretmenler için olan ihtiyaç kredileri, emekliler için olan ihtiyaç kredileri, ev hanımları için olan gelir belgesi koşullu krediler çeşitli meslek gruplarına yönelik olan kredilerdir. Bu kredilerin en büyük avantajı ise faiz oranlarının daha düşük olması ve kolay ödeme koşulları sağlanmasıdır. Vade süresi çoğu zaman diğer kredi şekillerinden daha fazla olmaktadır. Kredi tutarı az olan ve vade süresi uzun olan krediler ise ödeme konusunda kolaylık sağlamaktadır.
Kredi Notunun Önemi Nedir?
Kredi çekerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli durumlardan birisi de bankalar tarafından istenen şartların sağlanmasıdır. Bu şartlar evrakların dışında da olabilmektedir. Nüfus cüzdanı, ikamet belgesi, gelir belgesi ya da maaş bordrosu gibi evraklar verildikten sonra bankaların dikkat ettiği başka bir konu ise kredi notu olmaktadır. Kredi notu kişilerin ödemelerinin hesap edilebilmesi açısından önem taşımaktadır. Bankalarda yapılmış olan hizmetlerin tamamının analiz edilmesi ile oluşturulan bu not hemen hemen tüm bankalar tarafından incelenmektedir. Kredi notunun yalnızca bireysel bir hesaplama olduğu düşünülmemelidir.
Çeşitli kurumlar için de kredi notu hesaplaması yapılmaktadır. Fakat kurumsal kredi notu hesaplaması yapılması yurtdışında daha yaygındır. Ülkemizde daha çok bireysel kredi notu hesaplaması dikkate alınmaktadır. Kredi notu hesaplamaları KKB tarafından yapılmaktadır. KKB’de kredi notunun yükselmesini isteyen kişilerin birçok duruma dikkat etmesi gerekmektedir. Bu durumlardan birisi de kredi başvurularıdır. Kredi başvurusu yapan bir kişi bankadan red cevabı almış ise 6 ay içerisinde tekrar kredi başvurusu yapmaması gerekmektedir. Bu durumda kredi notu olumsuz olarak etkilenmektedir. Acil para ihtiyacı olması durumunda da yine 6 ay beklemesi, daha sonra kredi başvurusu yapması durumunda kredi notunun yükselmesi söz konusu olacaktır. Bunun sebebi KKB’nin 6 ayda bir kredi notlarında düzenlemeye gitmesi ve kredi başvurularını silmesidir. Kredi notu yüksek olan kişilerin kredi çekme konusundaki şansı da daha yüksek olmaktadır.
Kredi Notu Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kredi notu hesaplaması yapabilmek için bankaların KKB ile veri paylaşımı yapması gerekmektedir. KKB, Findeks adı verilen bir sistem ile çalışmaya başlamıştır. Bu sistemde her banka kendi müşterilerinin kredi durumunu ve kredi başvurularını Findeks ile paylaşmaktadır. Kredilerin ödeme durumuna göre de Findesk belli bir kredi notu oluşturmaktadır. Kredi notu oluşturulurken yaklaşık olarak 9 adet banka veri paylaşımı yapmaktadır. Oldukça hızlı ve kaliteli hizmet veren Findeks ise seneler boyunca faydalanılacak bir hizmet olarak görülmektedir. Findekste kredi notu hesaplanırken belli bir gruplandırma sistemi de kullanılmaktadır. Bu gruplandırma kişilerin kredi notuna göre yapılmaktadır.
Findeks İle Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
Findeks ile kredi notu sorgulayabilmek için KKB ile iletişime geçmek gerekmektedir. KKB tüm bankaların müşterilerinin kredi notunu sistemde tutmaktadır. Bu şekilde herhangi bir karışıklık olması da önlenmektedir. Sistemde binlerce kişinin kredi başvurus ve güncel kredi notları bulunmaktadır. Findeks ile kredi notu sorgulamanın en önemli avantajlarından birisi ise Findeks’in 6 ayda bir düzenleme yapmasıdır. Konut kredisi için acil para çekme durumu sık sık yaşanmaktadır.
Fakat kredi başvurusu yakın zamanda reddedilmiş olan kişiler tekrar kredi başvurusu yapmaktan çekinmektedir. Bunun sebebi ise sürekli yapılan başvuruların kredi notunu olumsuz olarak etkilemesidir. Günümüzde bankaların bu duruma bir çözüm bulması beklense de bankalar da reddedilen başvuruları tekrar almak istemediği için çözüm bulma yoluna gitmemektedir. Findeks ile kredi notunun öğrenilmesi de bu noktada işe yaramaktadır. Bu sayede kişiler kredi notlarına göre tekrar kredi başvurusu yapabilmektedir. KKB’ye bizzat gitmeye vakti olmayan kişiler işlerini internet üzerinden ya da dilekçe ile halledebilirler.
Findekste Risk Grubu Olarak Adlandırılan Gruplar Hangileridir?
Findekste risk grubu olarak görülen grup kredi notu 1 ile 699 arasında olan gruptur. Bu grup en riskli gruptur. Bankalardan kırmızı kalem yemiş ya da kara listede bulunan kişiler bu grupta yer almaktadır. Orta riskli ve az riskli olarak bilinen grup ise 700 ile 1499 arasında kredi notuna sahiptir. Bu risk gruplarında yer alan kişilerin kredi alma şansı düşük olmaktadır. Bu nedenle kredi notunun orta dereceye ya da iyi dereceye çıkarılması gerekmektedir. Özellikle en riskli grup içerisinde yer alan kişilerin kredi notunu yükseltmesi zor olmaktadır. Bu kişilerin KKB’ye dilekçe yazarak ya da bankaya giderek düzenli ödeme yapılacağına dair dilekçe vermesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde tekrar kredi alımı gerçekleştirilebilmektedir. Siz de Findeks ve Findeks ile kredi notu sorgulama işlemiyle ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.