Kredi Kartı Ödemesi Geciktiğinde Neler Oluyor? Süreç Nasıl İşliyor?

Günümüzde artık kredi kartları nakit paranın yerini aldı. Günlük alışverişlerimizde elimizde para bile taşımaz olduk. Her alışveriş için genellikle kredi kartı çekiyoruz. Para yerine kart çektiğimizde ise alabileceğimiz miktarın çok daha fazlasını göze alabiliyoruz. Taksit gibi durumlar bize bu tarz hatalar yaptırıyor.
Üstelik kredi kartı kullanımı ile birlikte henüz kazanmamış olduğumuz bir parayı harcamaya alıştık. Bu durumun çok olumsuz yan etkileri oluyor. Birçok kişi aylık olarak kredi kartı ücretini ödeyemez hale geliyor. Kredi kartı ödemelerinde herkesin bildiği bir asgari ödeme tutarı bulunmaktadır. Bu tutar minimum ödemedir. Yani en azından bu miktarı ödemeniz beklenir. Ancak ödeme gerçekleşemediği taktirde farklı bir prosedür gündeme gelir. Şimdi kredi kartı ödemelerinde istenilen tutarı yatıramama durumunda nasıl bir süreç işlediğinden bahsedelim.
Kredi Kartı Ödenmediğinde Neler Oluyor?
Kredi kartı ödemesi yapılmadığı taktirde banka bir rutin prosedürü uygulamaya koyar. Bu prosedürde öncelikle müşteriye bir mektup gönderilir. Bu mektup bir uyarı mektubu niteliği taşımaktadır. Mektupta asgari ödemenin yapılması gerektiği belirtilmektedir. Bu mektup müşteriye gelmesi ile birlikte banka belirli bir gruba müşteriyi dahil eder. Bu grubun ismi ise “30 günden az gecikmeli ödemeler grubu” olmaktadır. Ödemenin yapılması gereken ancak yapılmadığı ilk günden itibaren her gün banka tarafından bir gecikme faizi uygulanır. Bu miktar ekstre üzerinde belirtilmektedir. Bu faiz günlük gecikme faizi olmaktadır.
Bankanızın kredi kartınız ile yapabileceğiniz, hak tanımış olduğu bazı opsiyonlara da kapatılmış olursunuz. Öncelikle nakit avans çekimi imkanınız ortadan kalkar. Bu şekilde nakit çekip borcu ödeme gibi bir seçenek de ortadan kalkmış olur. Ardından banka bunu bir üst kurum olan Kredi Kayıt Bürosuna bilgilendirir. KKB sizi borçlular grubu içerisine dahil eder. Bu ise farklı ve kritik anlamlar taşır.
KKB tüm bankaların bilgilerini ortak olarak taşıyan bir kurumdur. Yani A bankasından aldığınız bir kredi kartı borcunu ödeyemediğiniz taktirde bu KKB tarafından bilinir ve daha sonrasında artık her banka bunu biliyor olur. Yani A bankasından almış olduğunuz borcu gidip B bankasından çekeceğiniz bir para ile ödeme imkanınız da ortadan kalkar. Dahası tüm bankalar artık sizi riskli müşteri grubuna dahil etmiş olacaktır.
Uyarı Mektupları
Eğer bankanın göndermiş olduğu uyarı mektubuna rağmen hala asgari ödemeyi yapmamış olursanız bir mektup daha gönderilir. Ardından kredi kartınız satışlara da kapatılmış olur. Bu durum da güncel olarak KKB ye bildirilir. Belirtilen 30 günlük sürenin dolması durumunda artık bankanın 60 günlük gecikmeli alacaklar grubuna geçmiş olursunuz. Daha sonrasında ise bir sonraki ekstreye kadar ödeme yapılmaması durumunda 90 günlük gecikmeliler grubuna dahil edilirsiniz. Tabi bu süre zarfında borcunuz da gün gün artmaya devam etmektedir. Bu süreçte banka yetkilileri farklı iletişim yolları ile müşteriye tekrar uyarıda bulunmaktadır.
90 Günlük Süreç: Diyelim ki 90 günlük süreci doldurdunuz ve asgari ödeme de dahil hiçbir ödeme yapamadınız. Bu durumda banka hakkınızda hukuki süreci başlatmış olur. Bu süreç ile birlikte kredi kartı sahibine yasal ihtar gönderilir. Bu ihtarda faizi de eklenmiş biçimi ile borcun tamamı bildirilir. Bu borcun ödenmesi için tanınan süre ise 15 gündür. Bu süreyi eğer iyi değerlendirebilirseniz bankaya giderek borcunuzu yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Bankalar borcunuzu beş takside kadar böleceklerdir. Buna rağmen hala ödeme yapılamaz ise son aşama olan avukatlar ile birlikte icra aşamasına geçilerek borç tahsil edilecektir.