Kredi Kartımdan Neden Nakit Avans Çekemiyorum? Karttan Nakit Çekimine Getirilen Kısıtlama

Bütün olasılıklar ele alınırsa kredi kartıyla nakit avans çekilememesinin birçok sebebi sayılabilmesi mümkündür. Ancak böyle bir durumu 17 Eylül 2011 tarihinden sonra yaşamanız halinde bunun sebebi büyük ihtimalle BDDK’nın kredi kartlarına yönelik yaptığı yeni düzenlemelerden sonra olmuştur. Bu düzenlemenin kapsamını ele almak bu soruya yanıt bulabilmek adına yararlı olacaktır.
BDDK’nın getirmiş olduğu düzenlemeyle kredi kartlarının asgari ödeme oranlarının kart limitine göre değişiklik göstermesi zorunluluğunu hayatımıza sokmuş oldu. Hal böyle olunca kredi kartı limitlerine bakılarak bir ödeme şartı hayatımıza girmiş oldu. Kartın limiti 15.000 TL’ye olması halinde kartın asgari ödeme miktarı dönem borcunun %25’inden, 15.000 TL’den 20.000 TL’ye kadar olması halinde dönem borcunun %30’undan, 20.000 TL ve üzeri ise dönem borcunun %40’ından az olamayacak bir düzenlemeyi içermektedir. Bunun yanı sıra asgari ödeme oranları açısından yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun %40’ından az bir tutar olmaması da bu yenilikler arasındadır.
Karttan Nakit Çekimine Getirilen Kısıtlama
Bu yazıya konu olan düzenlemenin içeriğinde bir takvim yılında en fazla üç defa dönem borcunun %50’si ve altında ödeme gerçekleştirilen kredi kartlarına gelen uygulama ile dönem borcunun ancak tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri yasaklı bir işlemdir. Senede üç defa dönem borcunun yarısından azını yatırmanız durumunda ve bir sonraki hesap kesim tarihi geçmesine rağmen dönem borcunuzun tamamını yatırmamanız halinde borcunuzu ödeyene dek kredi kartınızla ATM’den nakit çekim işlemini gerçekleştiremiyor olacaksınız. Bu düzenleme, “bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa, dönem borcunun yüzde 50’sinin üzerindeki ödemeyi yapılmamak ve dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar kredi kartları nakit kullanımına kapatılır” şeklinde ele alınmıştır.
Bu Düzenlemeye Yönelik Çözüm nedir?
Söz konusu düzenleme ile birlikte nakit avans kullanımı bir başka ifadeyle kredi kartından para çekme imkânı kısıtlanan kredi kartı sahiplerinin önlerinde birkaç alternatif bulunmaktadır.
Bu alternatiflerden ilki nakit avansı tercih etmeyip kredi kartlarının dönem borcunun tamamının altına girmektense hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarını yatırmaya devam etmektir. Böyle bir tercih sonucunda bu davranış çok da sürdürülebilir bir çözüm sağlamaz. Çünkü yine düzenleme nezdince en düşük kredi kartı limiti olan beş bin TL için asgari ödeme miktarı düzenlemenin yayın tarihinden 1 yıl sonra minimum %22’ye katlanmanıza neden olacaktır. Üç sene içinde de kademeli bir seyir izleyerek %25‘e kadar çıkarılmış olacaktır. En yüksek limite sahip kredi kartlarındaki bu tutarın üçüncü sene sonunda %’40’ı bulacaktır.
İkinci seçenek ise bu düzenlemeyi bir milat gibi farz edip kredi kartı dönem bakiyesini taksitlendirmeye gitmektense bir çeşit borç transfer kredisi veya ihtiyaç kredisini sağlayarak borcu kapatmaktan geçmektedir. Özellikle böyle bir kararı tercih eden kart sahiplerini uyarmak da fayda vardır. Bu karar ile birlikte kredi kartları en az dört ay kullanmaz halde olacaktır. Kredi kartının özellikle de alışveriş imkânlarına alışmış birinin bu alışkanlığını bırakması kolay değildir. Bu seçenekte şu özellikleri barındıran biri adına daha faydalı olabilir:” kredi kartı dönem ödemelerinde hali hazırda bir gecikme olmamış veya son beş senede hakkında bir idari veya kanuni takip başlatılmamış.” Aksi halde borç transferi için düşündüğünüz ihtiyaç kredisine yönelik talebinizin onay alması kolay bir şekilde gerçekleşmeyecektir.
Hakkında kanuni takip veya bir idari takip yürütülmüş olmasa bile kredi kartı veya kredisi ile ilgili bir gecikme olmasından ötürü başvurusu kabul edilmeyen tüketicilere de bir alternatif bulunmaktadır. Bankalar buna kendilerince “tefeci” demeyip “kredi kartı danışmanlık hizmeti” olarak tanımlamaktadır. Bu kurumlar tarafından ortaya konan işlerin yasal altyapısı bulunmamasına rağmen bu hizmetlerden yararlanarak fayda elde eden insanların sayısı da her geçen gün artış göstermektedir. Üstelik bu durumu engellemek adına bankalar tarafından alınan önlemler de bulunmaktayken.
Üçüncü ama kesinlikle bugünkü yeri itibariyle tavsiye edilmeyecek bir seçenek ise nakit finansman ihtiyaçlarına yönelik nakit avans yerine kredili mevduat hesabı (KMH) kullanımına gitmektir. KMH için uygulanan faiz oranları makul oranların çok çok üzerinde bir seyir izlemektedir. Ürün kapsamından sizden hesap özeti masrafı, hesap işletim ücreti, hesap defteri işletme ücreti gibi ücretler alınmaktadır. Hatta bazı durumlarda banka kartı basım veya yenileme ücreti gibi maliyetlerle de karışılabilirsiniz. Bu durum halkın çoğunun içinde bulunduğu borç batağının daha da derinleşmesinden başka bir sonuç ortaya çıkarmamaktadır.