Kredi Kartı

Kredi Kartı Kullanırken Faiz İşleyen Durumlar Hangileridir? Hangi Kullanımlarda Faiz İşler?

Kredi kartı kullanımındaki en yaygın hatalardan biri de kartın kullanımı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan insanların almaları halinde bile mutlaka faiz ödeyeceklerini sanmalarından kaynaklanmaktadır. Oysa kredi kartı faizlerine maruz kalmanız için dönem borcunuzu ve asgari tutarı eksik yatırılması veya nakit çekilmesi durumlarında ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda amaç hangi durumlarda faiz ödeneceği konusunda yeterli bilgisi olmayanlara basitçe anlatmaya çalışmaktır.

Alışveriş Faizi Nedir?
Bildiğiniz gibi kredi kartının kullanılma amacı ödemelere olanak sağlamasıdır. En basit anlatım ile anlatmak gerekir ise alışveriş ödemesini kredi kartı ile yapılması tercih edilirse görevli POS cihazından kartın geçirip sizden şifre ile onay verilmesini sağladıktan sonra bankanın size tanımlamış olduğu limit sınırlarında kalmak koşulu ile alışveriş tutarının karttan çekilmesi mümkün bir işlemdir.

Alışverişin kartla ödenmesi sonucunda oluşan durum bir kredili işlem olmasına rağmen bu her alışveriş için faiz ödeyeceğini sonucuna vardırmaz. Şöyle ki kartınızın hesap kesim tarihinin vakti  geldiğinde bankanın size hesap özetinizi (ekstre) iletmesi gerekmektedir. Bu bahsi geçen hesap özetinde otuz günlük dönem boyunca yapılmış olan alışverişlerin tutarları ve toplam dönem borcu yer almaktadır. Bankanın istediği ise son ödeme tarihine kadar yani hesap kesim tarihinizden sonraki 10 gün içerisinde borcunuzun tamamını ödemenizi beklemektedir.

Nakit Faizi Nedir?
Kredi kartının bir ödeme aracı olduğuna değinilmişti. Yani kredi kartını ATM’ye gidip para çekmede kullanmak doğru bir işlem değildir. Ancak buna karşılık çok zor durumda kaldıysanız ve acil nakite ihtiyaç varsa kredi kartı ile nakit çekilmesi neticesinde nakit çekilen tutar aynı gün  içerisinde buna uygulanan faiz başlar ve bunun hesap kesim tarihine kadar günlük olarak işlediğini de eklemek gerekmektedir. Bankalar faizin yanında buna nakit çekim komisyonu adı altında ek bir ücret de yansıttıkları da söylemek gerekmektedir.

Gecikme Faizi Nedir?
Hesap özetinde yer alan asgari ödeme miktarından az bir ödeme yapılması durumunda ödenmemiş olan asgari tutarın son ödemesi gereken tarihten itibari ile günlük bakiye üzerinden belirlenmiş olan gecikme faizi uygulanmaya başlar. Kalan hesap bakiyesinin adına asgari ödeme tutarını aşan kısım için akdi faiz hesaplanması işlemine gidilmektedir.

Borcunun Tamamının Zamanında Ödenmesi Halinde
Daha önceden bankadan çekilmiş olan bir kredinin aylık ödemeleri düzenli bir şekilde olsa dahi geri ödenmesi esnasında mutlaka ortaya çıkan bir miktar faiz vardır. İşte kredi kartının krediden var olan farkı burada ortaya çıkmaktadır. Bir ödeme aracı olarak nitelendirilen kredi kartı  borcunuza sadık kalmanız halinde size otuz gün (hatta artı on gün de son ödeme tarihi ile birlikte toplam sürede) faizsiz kredi imkanını tanır. Kredi kartınızın ekstrede yer alan dönem borcunun tamamını son ödeme tarihi olarak belirtilen güne kadar kuruşu kuruşa yatırmayı gerçekleştirirseniz hiç bir faize katlanmazsınız.

Kredi kartını doğru bir şekilde kullanmak için şunlara da bir değinelim:
– Kredi kartı borcunun ödenebilen en yüksek tutarını son ödeme tarihine kadar ödenmesi,
– Asgari ödeme tutarını ödemek keyfi değil yasal bir işlemdir,
– Dönem borcunun tamamını ödenmesi gerçekleşmemesi halinde akdi faiz işleme konmaya başlar,
– Asgari ödeme tutarının altında ödemeler yapılması halinde gecikme faizi de devreye girer,
– Nakit çekilmesi gibi bir tercih ile çekilen tutara günlük faiz işler,
– Son olarak da borcun aylık olarak kapatılması halinde faiz işleme konmaz.

Kredi kartı faizlerini Merkez Bankası  her üç ayda bir uygulanabilecek azami kredi kartı faiz oranları adı altında güncellemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu