Bankalar

Bankalar Hangi Ürünleri Satmaktadır? Bankalar Nasıl Kar Etmektedir?

Bankaların nasıl gelir elde ettiğine bakılacak olursa verilen para karşılığında alınan faiz  ya da kendi ürünlerini müşterilerine satarak kazanç sağladığı bilinmektedir. Bankalar oldukça yüksek kazançlar sağladığı için finans sektörünün en önemli ayağı olarak bilinmektedir. Bankalar vermiş oldukları kredilerden, kredi kartlarından sağlanan kazançlar oldukça yüksek miktarları bulmaktadır. Bankalar üründen ziyade para satarak kendilerini adına gelir elde eden kurumlardır. Nakit ihtiyacı olan kişilere sağladıkları kredi imkanıyla birlikte nakit paraya faiz uygularlar ve belli bir miktar kazanç elde etmiş olurlar. Bankaların verdikleri kredilere uygulamış oldukları faizler geri ödeme esnasında epey yüksek rakamları bulmaktadır.

Bankalar Nasıl Kar Etmektedir?
Bu kurumların konut kredilerinde vermiş oldukları krediler sonucunda sağladıkları kazanç  oldukça yüksek miktarlardır. Bankaların bir diğer kazanç kaynağı olarak gördüğü kapı ise kredi kartlarıdır. Kredi kartlarındaki işleyişi kısaca anlatmak gerekirse kredi sisteminde olduğu gibi bir kartın içine belli miktarda bulunan paranın müşteri tarafından kullanılması neticesinde  uygulanan faiz oranında elde edilen gelirdir. Bankalar  en çok geliri şüphesiz ki kredi ve kredi kartları sayesinde sağlamaktadır. Türkiye’de kredi ve kredi kartı seçeneklerinin artış göstermesi ile beraber her kesimden insanın ulaşabildiği bir hizmet haline geldi. Kredilerin verilme kapsamına bakıldığında ise her çok büyük çeşitlilik olduğu da bilinmektedir. İhtiyaç kredisi diye geçen para kullanımda tatile gitme gibi bir işlev görmeye başladı. Kredi çekip tatile giden bir kesimin dolayısıyla bu konu ile alakalı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bankaların İpotekli Mal Satması Ne Demektir?
Bankaların neler satacağına ele alacak olur isek arsa, konut, işyeri, otomobil, ticari araç, taşınmaz mallar, kredi kartı gibi unsurlardan oluştuğunu ifade edebiliriz. Kredi kartı satmasını aydınlatmak gerekir ise hizmet bedeli ile ufak kazançlar elde edildiği görülmektedir. Bu durumun aksi olarak konut, iş yeri gibi konularda biraz kafa karıştırıcı durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu tür taşınmazlar ya da mal varlıkları müşterinin ödemeleri gerçekleştirememesi halinde elde edilen varlıklardır.

Bankadan kredi çekecek olan müşteri teminat olarak bu tarz mal varlıklarını sunabilmektedir ve bu sebepten ötürü de bankalar bu mal varlıklarına ipotek uygulamaktadır. Bu mal varlıklarına  kredi kartı borçları ödenmemesi halinde banka tarafından el koyulmasına neden olmaktadır. Bankalar bu sayede elde ettikleri bu taşınmazları satışa sunar. Bankaların internet sitelerinde üzerinden bu mal varlıkların listesine de ulaşmak mümkündür. Bankaların bu mal varlıklarını istediği fiyattan satma gibi bir hakka da sahiptir. Çünkü artık bu mal varlığı bankaya geçtiğinden ötürü hak ehliyetini de elde etmiş demektir. Kısaca ele almak gerekirse bankalar vermiş oldukları kredi neticesinde icra yolu ile satışa sunulan satılık mal varlıkları; konut, iş yeri, arsa, otomobil, ticari araç ve diğer taşınmaz mallar olarak ifade edilmektedir.

Bankaların Ne İşlev Görmektedir?
Bankalar para satışı yaparak para kazanan kuruluşlar olduğunu daha önce de belirtmiştik. Finans sektörünün en önemli kollarını oluşturduğuna da daha önce değinmiştik. Finans sektörü denilince de ilk akla gelen kurumlar şüphe yok ki bankalardır. Bankalar para ile ilgili hizmet vererek işlerini yürüten kuruluşlardır. Zaten asıl kuruluş amacının bu olduğu da bilinmektedir. Para ile ilgili her türlü işlemleri gerçekleştirmenin yanı sıra kredi verilmesi neticesinde kredi faizlerinden para kazancı sağlamaktadır. Yatırım işlemleri gerçekleştirilmesi sayesinde para yönetimi yapmaktadır. Ekonomik fonksiyonları devam ettirerek güç elde etmiş olurlar ve nihai olarak da para politikalarında teşvikin artmasını sağlamış olurlar.

Kaç Çeşit Banka Bulunmaktadır?
Çeşit olarak bakıldığında 5 farklı yapıda banka olduğunu ifade etmek mümkündür. Her banka çeşidine göre farklı para politikalar uyguladığı da bir başka gerçektir.  Bankalar ilk başta kamu sermayeli bankalar, yabancı sermayeli bankalar, özel sermayeli bankalar, katılım bankaları ve kalkınma bankaları olarak kurulabilmektedir. Kamu destekli bankaların hayata geçmesinde kamu kaynakları etkilidir. Yabancı sermayeli bankalar ise yabancı ortaklar ya da direk yabancı kişiler tarafından işletilen bankalardır. Özel bankalar kişiye ait bir şekilde iş görmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu