Bankalar Hangi Masrafları Tüketicilerden Talep Edebilir? Ücretler / Bedeller Nelerdir?

Bankalar verdikleri bazı hizmetlerden ötürü müşterilerden bunun bedelleri istemektedirler. Bankaların almış oldukları bu ücretler ile alakalı yanlış bir bilgi de işletim ücreti ya da havale ücreti gibi birkaç ufak tefek kalemden oluştuğudur. Bu yaygın kanının aksine bankalar toplamda yirmi kalem üzerinden müşterilerden ücret talep ettiğini belirtmek gerekmektedir. Bazı kanunlar ile düzenlemeler yapıldıktan sonra daha fazla olan ücret talep etme yöntemleri de kısıtlanmıştır. Bun bir takım bankalar düzenlemeler gerçekleştikten sonra ancak yirmi kalem adı altında hizmet bedelini talep edebileceklerini belirtelim.
Bankaların Hizmet Karşılığı Aldığı Ücretler / Bedeller Nelerdir?
Bankaların müşterilerinden hizmet bedeli olarak ifade ettikleri ve bu sebeple kestikleri bazı hizmetler bulunmaktadır ve bunlar yirmi kalemden ibarettir. İşte bu kalemler;
- Tahsis Ücreti,
- Ekspertiz Ücreti,
- Rehin Tesis Ücreti,
- Hesap İşletim Ücreti,
- Nakit Çekme Ücreti,
- Elektronik Fon Transferi Ücreti,
- Havale Masrafı,
- EFT Masrafı,
- Aidat Masrafı ( yıllık olarak ),
- Swift Masrafı,
- Ek kart için üyelik bedeli ( yıllık olarak ),
- Kart yenileme ücreti,
- Nakit Avans Çekim Ücreti,
- Kiralık Kasa Ücreti,
- Kampanyalı ürün / hizmet ücreti,
- Fatura ödeme masrafı, Arşiv / Araştırma Masrafı,
- Bildirim ücreti,
- başka bankaların ATM’lerinden yapılmış işlem ücretleri,
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Yapılmış çeşitli ücretler ve son olarak da üçüncü kişilere yapılmış olan ödemelerin masrafları bankaların sizden isteyebileceği kesintiler arasındadır. Bu mevzu bahis yirmi kalem dışında bankaların siz müşterilerden hiçbir ad altında bir talepte bulunma hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca bankalardan yıllık ya da aylık kart işletim ücreti adına münhasır kartı almamanız halinde çıkartmış olsanız dahi bu kart ücretini verme gibi bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Bankaların Alabileceği Masraflar İle Alakalı BDDK’nın Yaptığı Düzenleme İle Ne Değişti?
Bankaların siz müşterilerden tahsis ettiği hizmet bedelleri ile alakalı bir haksızlık söz konusu olması halinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK ) Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında bir yönetmelik üzerinde yapılan düzenlemeler ve değişiklikler ile bu durumu engellemek adına bir takım düzenlemelere gitti. Resmi Gazete de yayınlanan bu yönetmelik yürürlüğe girmesi ile beraber tüketicilerin hakları için olumlu sonuçlar doğurmayı amaçlamıştır. Yapılmış olan bu yenilikler ve düzenlemeler de sadece bu kadar sınırlamadan ibaret değildir.
Banka Ücret Artışı Yapmadan Önce Müşterisine Bildirim Yapmak Zorunda Mı?
Bankalar her yıl gerçekleşen ekonomik olaylar neticesinde ücret artışına gidebilir. TÜFE artış oranının 1,2 katı ya da daha fazlası olması halinde tüketicilerin onayını alması neticesinde ücretlere yansıtma talebine de giderler. Genellikle bu işlem yapıldığında bankalar müşterilerin onayını alması pek de rastlanan bir durum değildir. Bunun yanı sıra bankaların böyle uygulamalara yönelik müşteriye bilgilendirme yapmasının zorunluluğu vardır. Bu değişikliği mail, telefon ya da dilekçe gibi yollarla işlemi uygulamaya koymadan otuz gün içinde bildirmek yükümlülüğüne de sahiptirler. Müşteri bu düzenlemeyi kabul etmeme gibi de bir hakkı vardır. Bu durumda on beş gün içerisinde reddederek bu hizmeti almaktan vazgeçme hakkının da mevcuttur. Banka müşterinin bu ret cevabına yönelik herhangi bir işletim ücreti kesme hakkını kullanamaz bu nedenle de müşterinin bu hizmetini iptal etmekten başka seçeneği kalmaz.
Bankaların Alamayacağı Ücretler Nelerdir?
Bankaların kendi işleyişi ile alakalı yönetmeliklerdeki değişiklikleri ve hizmet bedellerindeki değişiklik kararlarını müşterilerine bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. Bankalar bu tür yönetmelik değişikliğine gitmeden evvel alabildiği bazı hizmet bedellerini talep edilmesi ile ilgili gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Bankaların müşterilerden alamayacağı ücretler ise;
- İstihbarat ücreti,
- Kredi işlem fişi ücreti,
- Ödeme planı değiştirme ücreti,
- Değişken taksitli ödeme planı ücreti,
- Aynı banka ATM’sinden para çekme ücreti olarak bilinmektedir. Ayrıca şu noktaya değinmek gerekir ise bir diğer işletim ücreti ise kredi masrafları olarak geçmektedir. Kredi tahsis ücreti olarak talep edilecek ücretler kredinin binde 5’ini geçmeyecek tutara denk gelmelidir. 100 bin TL’lik bir kredi almış olan bir müşteri en fazla 500 TL tutarında bir masrafa katlanmalıdır. Bunun fazlasının talep edilmesi ise mümkün değildir. Şayet talep edilmesi gibi bir durumda da bunu ödeme gibi bir yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.