Bankalar

Bankaların Sanal Pos Komisyon Oranları Neye Göre Belirlenir?

İnternetin hayatımıza girmesi ile birçok işimiz gibi alışveriş yapmamız da daha basit bir hal almıştır. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde birçok ödeme seçeneği bulunmaktadır. Kapıda ödeme seçeneği bulunmayan sitelerde ise sanal pos cihazları üzerinden ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir. Sanal pos cihazları banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme yapılmasını sağlar. Müşteriler tarafından oldukça memnun kalınan bu sistemde site sahipleri için çeşitli komisyon ödemeleri bulunmaktadır. Her banka kendi şartlarına göre belli komisyon oranları belirlemektedir. Siteler de kendilerine en uygun imkanları sağlayan banka ile birlikte çalışmaktadır. Yani yeni bir işletme, yeni bir iş kurma fikrine sahip olanlar tüm bu durumları da göz önünde bulundurmalıdır.

E-ticaret Komisyonları
Özellikle internet üzerinden ödeme kabul edecek olan sitelerde e-ticaret komisyonlarına dikkat edilmelidir. Bankaların işletmecilerden aldığı komisyonlar sitelerin işlevlerin, büyüklüğüne, satış oranlarına göre değişim göstermektedir. Günümüzde bankaların işletmelerden aldığı sanal pos komisyonlarının oldukça fazla olduğu görülmektedir. Ürüne yapılan taksit arttıkça alınan komisyon sayısı da artmaktadır. Bu durumu önlemek için bazı işletmeler tek çekim yapmakta, bazıları da taksit sayısını sınırlandırarark daha az taksit seçeneği sunmaktadır. Müşteriler açısından gayet olumlu olan fazla taksitlendirme maalesef işletmeler açısından olumsuzdur. Ayrıca komisyon artışında yüksek bedelli ya da düşük bedelli ürün satılması durumu da etkili olmaktadır.

Eğer düşük bedelli ürün satışı yapılıyorsa fiyatların artması ile birlikte oran düşmesi avantajından da faydalanılamamaktadır. Bu nedenle yeteri kadar kazanca ulaşmadan ve işletmenin devamlılığından emin olmadan sanal pos işine girişmek riskli olabilmektedir. Kendisini yeni yeni geliştiren küçük işletmeler bu nedenle internet ödeme sisteminden faydalanmamaktadır. İşletmelerden komisyon alındığını bilmeyen müşteriler ise genelde bu durumdan yakınmaktadır. Fakat komisyon durumu işletmecileri zora sokan bir durumdur. Müşterilerin bu konuda anlayış göstermesi gerekmektedir.

Sanal Pos’un Dezavantajları
Sanal pos sisteminin çeşitli handikapları bulunmaktadır. Bunlardan birisi de komisyon oranları haricinde alınan vergilerdir. Bu vergiler senelik ya da aylık olarak alınabilmektedir. Sabit hizmet bedeli olarak geçen vergiler bu sistemin en büyük handikapı olarak görülebilir. Ülkemizde sanal pos uygulaması ile çalışan birçok banka bulunmaktadır. Bu bankalardan bazıları işletmelerin ödeme sisteminde sanal pos başvurusu için zorlayıcı bir muamele uygulamaktadır.

Bu sistemde yıllık ya da aylık sabit ücret düşük tutulmaktadır. Bu ücret genellikle yıllık olmaktadır. Paranız ise 30 gün ile 40 gün içinde hesabınıza yatmaktadır. Sanal pos sistemini zorunlu tutmayan diğer bankalarda ise sanal pos başvurusu için daha uzun bir sürede geri dönüş sağlanmaktadır. Bu bankalarda yıllık sabit hizmet bedellerinin oranı yüksek tutulmaktadır.

İşletme sahiplerine göre ülkemizdeki bankalardan bazıları sanal pos konusunda oldukça istekli iken bazı bankalar da sanal pos başvurusu almamak için uğraşmaktadır. Bu durumun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Sanal pos başvurularını ısrarla kabul eden bankalarda müşteri çekme isteği ve daha fazla alanda hizmet verme isteği bulunmaktadır. Bu bankalar yeterince büyümemiş olan, daha fazla kişiye ulaşmaya çalışan bankalar olabildiği gibi yeterince büyümüş olan ve sanal pos sistemini yürütebilecek olan bankalar olarak değerlendirilebilir. Sanal pos için başvuru almak istemeyen ve adeta çekimser bir tavır sergileyen bankalarda ise fazla sorumluluk ve iş yükü almama durumu görülmektedir.

Bankalar Sanal Pos İle Uğraşmak İstemiyor
Sanal pos tarafından alınan komisyon oranları bankalara elbette ki yararlı olmaktadır fakat bu işin uğraş gerektirdiği de bir gerçektir. Bu nedenle belli başlı bankalar bu sisteme dahil olmakta ve işletmeler ile anlaşma sağlamaktadır. Sanal pos komisyon oranları ile ilgili belirtilebilecek başka bir durum ise komisyon oranlarının genellikle %2,80 gibi bir rakamla başlayıp %11’e kadar çıktığıdır. %2,80’lik komisyon oranı tek çekim için geçerli iken %11’e kadar çıkan komisyon oranı taksit seçeneğine göre olmaktadır. Taksit sayısı ne kadar artarsa komisyon oranı da aynı oranda artış göstermektedir. Sanal pos için yıllık bir abonelik sistemi geliştirmek isteyen kişiler 600 TL’den başlayan ödemeler yapmak durumundadır. İşletmelerin küçük, orta ve büyük olmasına göre değişiklik gösteren komisyon oranları olsa da abonelik konusunda böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. Üyeliği oldukça basit olan sanal pos sisteminden internet ödemesi olan her işletme yararlanabilir.

Sanal Pos Başvurusu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sanal pos başvurusunda bulunabilmek için öncelikle bankalardan alacağınız hizmet ve taksitlendirme konusunda detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Komisyon oranı, sabit ücret gibi konular da önemlidir. Axess, World, Maximum ve Bonus gibi çeşitli kart markalarında daha düşük bir komisyon imkanı bulunmaktadır. Böylece kazancın artması da mümkün olacaktır. Bu kartlarla çalışan işletmelerde taksit konusunda da çok fazla problem yaşanmamaktadır. Çoğu işletmede taksit sayısının artması müşteri sayısını da arttırmaktadır. Sanal pos sistemine dahil olmak istediğiniz bankayı seçtikten sonra bankanın internet sitesinden ya da müşteri hizmetlerinden daha detaylı bilgi edinmeniz mümkündür. Başvuru için internet bankacılığı kullanılabildiği gibi bankaların şubelerinden de destek alınabilir. Siz de bankaların sanal pos komisyon oranları ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu