Kredi Notu

Kredi Skoru Nasıl Belirlenir? Kredi Skoru Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kredi skoru, kişinin geçmişteki ödemelerinin incelenmesi sonucunda oluşturulan bir puanlama sistemidir. Bu inceleme belli kriterler çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bankalara yapılan kredi başvurularında bankalar öncelik ile kişinin kredi skoruna bakmaktadır. Kredi skorunuza göre bankalar kredi başvurusunun değerlendirilmeye alınıp alınmayacağına karar verirler. Kredi alabilmek için yerine getirilmesi gereken başka şartlar olsa da kredi skoru önceliklidir ve diğer kriterlerden çok daha önemlidir. Eğer kişinin kredi skoru başvuru yapılan bankanın talep ettiği puanın altındaysa kredi başvurusunun kabul edilme ihtimali oldukça düşüktür.

Türkiye’de Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kredi skorunu belirleyen kurumdur. KKB 9 ayrı bankanın ortaklığı ile kurulmuştur ve kişiler hakkındaki en güvenilir bilgi bu kuruma aittir. KKB, elindeki bilgileri ortağı olduğu bankalar ve yaklaşın 100 civarı finans kurumu ile ilgili topladığı verileri paylaşan bir kurumdur. Kredi Kayıt Bürosu elde etmiş olduğu tüm bilgileri modelleme tekniğini kullanarak ortaya bir kredi skoru çıkartır. Bütün bankaların kendilerine özgü bir hesaplama sistemi olsa da tüm bankalar KKB’ye üye olmalıdırlar. KKB kişiler hakkında tüm verilere sahip olduğu için bankalar açısından kredi skorunu belirlemede çok daha net verilere ulaşmak mümkün olacaktır. Bu sebep ile bankalar KKB’ye üye olmak ve kredi skorunu KKB aracılığı ile belirlemek durumundadırlar.

Kredi Skoru Düşük Olduğu Zaman Kredi Kullanılabilir mi?
Her bankanın kendine özgü bir kredi değerlendirme sistemi mevcuttur. Kredi skorları da bankadan bankaya değişmektedir. Bazı bankalar kredi skorunuzun daha yüksek olmasını talep ederken bazı bankalar daha düşük skorlar ile kredi verebilmektedir. Yine de kredi skoru her bankanın kredi başvurularını değerlendirirken en önem verdiği kısımdır.

Kredi başvurularında bulunulurken kişinin kredi skoru bir banka tarafından kabul edilmese de başka bir banka tarafından kabul edilebilmektedir. Bazı bankalar ise kredi skoru konusunda tamamen esnek davranmaktadır. Gelir belgenizin olması ya da bir kefil göstermek bankaların kredi başvurularını değerlendirirken göz önünde bulundukları diğer etmenlerdir. Ancak sadece gelir düzeyinizi gösteren belgenizin olması kredi alabilmek için yeterli değildir.

Kredi başvurularınızın olumlu sonuçlanması için kredi skorunuzu mümkün olduğu kadar yüksek tutmanız gerekmektedir. Bunun için de bankalar ile olan geçmişiniz çok önemlidir. Eğer daha önce kullandığınız bir kredi varsa ve bu kredilerin ödemeleri zamanında ve düzenli olarak yapıldıysa bu kredi skorunuzu önemli yönde etkileyecektir. Aynı zamanda kredi kartı ekstrelerinin de düzenli olarak ödenmesi bankalarla olan geçmişinizin olumlu olduğunu gösterir.

Daha önce herhangi bir kredi ya da kredi kartı kullanmamış olmak kişilerin kredi skorunu düşünülenin aksine olumsuz yönde etkilemektedir. Bankalar ile hiç geçmişiniz olmadığı durumlarda bankalar hakkınızda bir bilgiye sahip olamayacağı için bu kredi skorunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu gibi durumlarda en azından bir kredi kartı kullanmak faydalı olacaktır. Kredi kartını günlük hayatta kullanmasanız bile fatura ödemelerini kredi kartı ile yapmanız kredi skorunu olumlu yönde etkileyecektir.  İyi bir gelire sahip olmak da kredi skorunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Aynı zamanda peşinat oranlarının yüksek tutulması kredi alabilme ihtimalini arttırmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu