Pratik Bilgiler

Bileşik Faiz Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? İşte Formül

Bileşik faiz oranı; anaparanın üzerine faiz eklenerek daha fazla faiz getirmesi durumudur. Bileşik faiz durumunda anaparanın oranı vade süresi boyunca devamlı olarak artmaktadır. Bileşik faiz oranının ise farklı bir hesaplama şekli vardır. Bileşik faiz hesaplaması kabaca anaparanın her dönem kazanılan para ile toplanması biçiminde hesaplanmaktadır. Bileşik faiz hesaplamasının bir formülü vardır ve hesaplama bu formül üzerinden yapılır. Piyasa oranları ve sermaye sürekli olarak değiştiği için bileşik faiz hesaplaması güncel veriler ile yapılmalıdır.

Bileşik Faiz Hesaplama Formülü
Bileşik faiz hesaplamasının formülü; A+S=A (1+i) şeklindedir. Bileşik faiz hesaplanacağı zaman bu formül kullanılmaktadır. Bu formüldeki “A” anapara, “S” sermayenin belirlenmiş vade sonundaki değeri ve son olarak “i” ise bileşik faiz oranıdır. Bu hesaplama yönteminin daha kolay anlaşılabilmesi adına bir hesaplama örneğini burada belirtelim.

Örneğin 5 bin TL tutarında bir anapara olduğunu düşünelim. Bu anapara tutarının yüzde 15’i oranında bileşik faiz oranı ile 2 yıllık bir süreç içerisinde kişiye ne oranda bir kazanç sağlayacağını bu formül ile çok kolay bir şekilde hesaplayarak öğrenebilirsiniz. Bu oranlar ile yapılan hesaplamada görülüyor ki ilk 1 yıllık süreç sona erdiği zaman hesaptaki anaparanın getirdiği faiz tutarı 750 TL oranında olacaktır. Çünkü 5 bin TL tutarındaki anaparanın yüzde 15’i hesaplandığı zaman bu tutar 750 TL tutarına denk gelmektedir.

Daha sonra ise bu kazanılan faiz tutarını anaparaya eklemek gerekir. Yani ikinci yıl içerisinde yapılacak olunan hesaplamada anapara tutarı değişecek yani 5 bin TL olarak değil 750 TL faiz oranı da eklenerek yani 5 bin 750 TL olarak alınmalıdır. İkinci yıl için yapılacak hesaplamada ise anaparanın yani 5 bin 750 TL’lik tutarın yüzde 15 oranındaki faiz hesaplaması yapıldığında 862,5 TL oranında bir getirisi olacaktır. Bu tutar anaparaya eklendiği zaman ise 6 bin 612,5 TL gibi bir tutar elde edilmektedir. Yani toplam 2 yıllık bir süre sonucunda anapara tutarı 6 bin 612,5 TL gibi bir rakam olacaktır. Yani iki yıl içerisinde 1612,5 TL tutarında bir kazanç elde edilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu