Bankalar

Bankaların Hesap İşletim Ücretleri İadesini Alamıyorum Diyenler Okusun

Hesap işletim ücreti bankaların vadesiz hesap sahibi olan müşterilerinden kağıt masrafı ya da diğer hesap işlem ücretleri gibi sebepler ile aldıkları ücretlerdir. Bankalar hesap işletim ücretini her 3 ya da 6 ayda bir keserler. Bankaların hesap işletim ücretleri ise bankadan bankaya göre değişmektedir. Müşterilerin bankalar ile ilgili en çok şikayetçi oldukları konulardan birisi de hesap işletim ücretinin kesilmesidir. Bankaların müşterilerinden aldıkları bu ücret haksız bir eylem olarak görülmektedir.

Hesap işletim ücret kesimi en çok da bankaların bazen anormal fiyatlarda bir ücret kesintisi yapması ya da müşterilere haber vermeden ve onaylarını almadan hesap işletim ücreti kesmesi gibi sebepler ile en çok tartışılan konulardan birisidir. Normal şartlarda öğrenciler için ücretsiz olan bu eylem tüm müşterilerden ve bazen de öğrenci hesaplarından kişiye haber verilmeden otomatik olarak kesilmekte ve otomatik olarak hesap bakiyesinden düşülmektedir.

Hesap İşletim Ücreti Alınmayan Kişiler
Bankaların hesap işletim ücreti talep etmedikleri bazı durumlar vardır. Normal şartlar altında neredeyse tüm bankalardaki vadesiz öğrenci hesapları için hesap işletim ücreti alınmamaktadır. Bunun dışında bazı durumlarda maaşını aynı hesap üzerinden alan kişilerden, faturalarını otomatik ödeme olarak bu hesaba bağlatan kişilerden ya da bankanın diğer özel hizmetlerinden birisi olan sigorta ya da bireysel emeklilik hizmetlerini kullanan kişilerden hesap işletim ücreti talep edilmemektedir. Ancak bu durum bankadan bankaya göre değişmektedir ve direk olarak bankadan bu konu hakkında bilgi almak en sağlıklı yöntem olacaktır.

2002 yılı itibari ile vadesiz hesap açmak isteyen kişilerden hesap işletim ücreti alınmasına karar verilmiştir. Vadesiz hesap açarken banka ile sözleşme imzalayan kişiler hesap işletim ücretini ödemek ile yükümlüdürler. Ancak 2002 yılından önce vadesiz hesabı olan kişilerden hesap işletim ücreti alınmış ise bu kişiler bu ücretin geri iade edilmesini talep edebilirler. Hesap işletim ücreti alınmasının yasal olup olmadığı ise hala tartışmalı bir konudur. Bu işlemin yasal olmadığına dair pek çok mahkeme kararı bulunsa da bankalar hala müşterilerinden hesap işletim ücreti almaya devam etmektedirler.

Hesap İşletim Ücretini Geri Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Hesap işletim ücretinin geri alınabilmesi için bazı yöntemler mevcuttur. Öncelik ile eğer öğrenciyseniz, bireysel emeklilik kullanıyorsanız, hesabınızdan otomatik ödeme verdiyseniz ya da maaşınızı aynı hesaptan çekiyorsanız ve sizden hesap işletim ücreti alınmış ise müşterisi olduğunuz bankanın müşteri temsilcisi ile görüşüp bu ücretin iade edilmesini talep edebilirsiniz. Ancak bunun işe yaramadığı durumlarda hesap işletim ücretini geri alabilmek için başka yöntemler de mevcuttur. Bunu için öncelikle sizden hesap işletim ücreti alındığına dair bir dekont ya da ödemeyi gösteren kanıt niteliğinde bir belge almanız gerekmektedir.

Bunun için şubeye gitmenize gerek olmamak ile birlikte internet bankacılığı ya da bankamatik aracılığı ile alacağınız belgeler yeterli olacaktır. Bundan sonra ise hesap işletim ücretinin iade edilmesini istediğinize dair bir dilekçe doldurmanız gerekmektedir. Bu dilekçeyi doldurduktan sonra dilekçeyi bankanızın genel merkezine göndermeniz gerekmektedir. Yolladığınız dilekçeye yönelik gelen cevabın olumsuz olması durumunda aynı belgeler ve kimlik bilgileriniz ile birlikte tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz. Bankaların bu dilekçelere cevabı genellik ile olumsuz yönde olmaktadır. Tüketici hakem heyetlerine yaptığınız başvuruların sonuçlanması ise yaklaşık bir aylık bir süreç alacaktır. Hesap işletim ücretlerinin iadesini ancak son 10 yıl içerisinde yapılan ödemeler ile talep edebilirsiniz. 10 yıldan daha önce yapılan ödemeler için başvuru yapabilmek mümkün değildir.

Bankaların Hesap İşletim Ücretleri Ne Kadar?

Finansbank Hesap İşletim Ücreti: 140 TL (3 ayda bir kez 35 TL)

Yapı kredi Hesap İşletim Ücreti: 118 TL (yılda iki kere 59 TL)

Garanti Bankası Hesap İşletim Ücreti: 116 TL (yılda iki kere olarak 58 TL)

İş Bankası Hesap İşletim Ücreti: 100 TL (yılda iki kere 50 TL)

ING bank Hesap İşletim Ücreti: 112 TL (her ay yaklaşık 10 TL)

Akbank Hesap İşletim Ücreti: 110 TL (yılda iki kere 55 TL)

HSBC Hesap İşletim Ücreti: 117 TL (her ay yaklaşık 10 TL)

Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti: 80 TL (3 ayda bir kez 20 TL)

Halkbank Hesap İşletim Ücreti: 60 TL (her ay 5 TL)

Vakıfbank Hesap İşletim Ücreti: 96 TL (her ay 8 TL)

Denizbank Hesap İşletim Ücreti: 114 TL (her ay yaklaşık 10 TL)

TEB Hesap İşletim Ücreti: 100 TL (yılda iki kere 50 TL)

Odea Bank Hesap İşletim Ücreti: 68 TL (yılda iki kere 34 TL)

Şekerbank Hesap İşletim Ücreti: 84 TL (yılda iki kere 42 TL)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu