Bankalararası Kart Merkezi – BKM Nedir? Görevleri Nelerdir?

Son yıllarda alışverişlerde en az tercih edilen ödeme yöntemlerinden birisi nakit paradır. Günümüzde en çok tercih edilen ödeme yöntemi gayrinakdi ödeme yani kredi kartı ya da banka kartlarıdır. Özellikle en çok tercih edilen ödeme yöntemi kredi kartıdır. Taksitli ödeme seçenekleri ve diğer avantajları sayesinde kredi kartları en popüler ödeme yöntemlerinden birisi oldu. İnsanların farklı ödeme yöntemlerini tercih etmesi de yeni kuruluşları beraberinde getirdi. Bu kuruluşlardan birisi de BKM yani Bankalararası Kart Merkezi’dir.
Bankalararası Kart Merkezi Nedir?
1990 yılı içerisinde kurulan Bankalararası Kart Merkezi, 13 tane özel banka ile kamu bankalarının ortaklaşa kurduğu bir kuruluştur. Bu kuruluşun amacı ise kart ile ödeme yöntemlerini desteklemesidir. Nakit para yerine diğer yöntemler ile ödemenin yapılmasını desteklemesi adına oldukça önemli bir kuruluştur.
Bankalararası Kart Merkezi Görevleri Neler?
Bankalararası Kart Merkezi nakit para olmadan ödeme yapmayı sağlayan sistemleri destekler. Kısacası BKM kart ile ödeme yapmayı sağlar. Ayrıca gerekli tüm işlemler için gerekli alt yapıyı oluşturur, bu işlemlerin idaresini sağlar ve sistemi geliştirir. BKM’nin görevi sadece ödeme ile ilgili değildir. Aynı zamanda banka ve kredi kartları ile ilgili diğer işlemler de bu kuruluşun görevleri arasındadır. Bu kurum kar amacı olmayan ve sadece ödeme sistemlerini geliştirmeye yönelik bir kurumdur.
Ayrıca Bankalar arası Kart Merkezi bankalar arasında takas yapma imkanı da sağlar. Yurt içinde ve yurt dışındaki bankalar arasında iletişimi sağlar. BKM üyesi olan tüm bankaların yurt dışındaki faaliyetlerini sürdürmelerine de imkan tanır. Kişilerin daha bilinçli birer kart kullanıcısı olması için bilgilendirir. Genel olarak Bankalararası Kart Merkezi’nin görevleri şunlardır;
- Kredi kartı ve banka kartı uygulaması olan bankalar arasındaki iletişimi geliştirmek
- Türkiye genelinde belli uygulamalar yaparak yurt içi sınırları içerisinde belirli bir sistem oluşturmak
- Yurt içi ve yurt dışındaki bankalar arasında takas işlemini ve diğer hesapları yürütmek
- Yurt dışındaki kuruluşlar ile ilişkileri sağlamak ve ayrıca gerektiği zaman BKM üyelerini temsil etmek
- Bankalar tarafından hala sürdürülmekte olan işlemleri daha güvenli hale getirmek ve bunun yanı sıra bu işlemlerin daha süratli ve az maliyet ile sadece tek bir merkez aracılığı ile yürütmek