Kredi Dosya Masrafı İadesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Bankalar ve kredi veren kuruluşlar kişiler kredi çekerken bazı ödemeler adı altında kesintiler yapmaktadır. Bu kesintiler konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi başta olmak üzere her türlü kredi çeşidinde mevcuttur. Dosya masrafı, komisyon ücreti, ekspertiz masrafı ve kredi takip masrafı gibi isimler altında kredi kıllanan kişilerden kesilen ücretlere genel olarak dosya masrafı adı verilmektedir.
Bankalar ve kredi veren kuruluşlar bu masraf ücretlerini ayrım gözetmeksizin her kredide almakta iken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama sonucunda bankaların sadece haklı sebepler için dosya masraf ücreti alabileceği belirtildi. Bunun yanı sıra bankalar alacakları dosya masraf ücretlerini makul oranlarda yapabilecek. Ayrıca bankalar dosya masraf ücreti aldıklarında bunu belgelemek zorunda olacaklar. Bu belge resmi bir belge olacak ve dolayısı ile banka haksız bir sebep ile kişilerden dosya masraf ücreti aldıklarında kredi kullanıcıları kesinti ücretinin geri ödenmesini talep edebilecek.
Dosya masrafı kişiler kredi başvurusunda bulunduklarında bankalar ile yapılan sözleşme içerisinde yer alan ve krediyi alacak kişilerin ödemek zorunda oldukları ücretlerdir. Bu dosya masraf ücretlerinin ne olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte bazı bankalar çok yüksek oranlarda dosya masraf ücreti kesintisi yapmaktadır. Bu gibi durumlarda ise kredi kullanan kişiler haklı olarak gereksiz yere ödedikleri paranın geri iadesini talep etmektedir.
Kredi Dosya Masrafını Geri Alabilmek İçin Ne Yapılmalı?
Kredi kullanan kişilerden çoğu gereksiz yere ödedikleri dosya masraf ücretlerini geri talep edebileceklerinden bihaber iken son günlerde kişiler bu konuda çok daha bilinçlenmiş durumda. Dosya masraf ücretinin geri iadesini talep etmek oldukça kolaydır ve avukat gerekmeden de halledilebilmektedir.
Dosya masraf ücretini geri talep edebilmek için ise yapılması gerekenler şu şekilde açıklanabilir. Dosya masrafının geri iade edilebilmesi için öncelikle kredinin çekildiği bankadan bu ödemeyi gösteren bir belge alınmalıdır. Bu belgenin genel ödeme planı belgesi ya da herhangi bir dekont olması yeterlidir. Bazı bankalar çok nadir de olsa bu belgeleri verirken problem yaratabilir ya da bu belgeyi vermek için bir ücret talep edebilirler. Ancak bu belgeyi alabilmek kişilerin en doğal hakkıdır ve kişilerden bir ücret talep ettiklerinde bu da haksız ödemeler grubuna girecek ve geri ödemesi talep edilebilecektir.
Bu belgenin alınması ile birlikte kişilerin dosya masraf iade dilekçeleri hazırlamaları gerekmektedir. İadesi talep edilen dosya masraf ücreti 3 bin TL altında olduğunda tüketici hakem heyetine başvurulmalıdır. Eğer bu tutar 3 bin TL üzerinde ise direkt olarak tüketici mahkemelerine müracaat edilmelidir. Tüketici mahkemelerine başvurmak için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur ancak mahkemenin kazanılması durumunda mahkeme karşı taraftan ödeme talep etmektedir. Mahkemenin kaybedilmesi durumunda ise dosya masraf ücretinin iade edilmesini talep eden kişi bu ücreti ödemelidir. Tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemelerine yapılan başvurular en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.