Konut Kredisi Borcunu Yapılandırma

Konut kredisi nasıl yapılandırılır diye merak eden tüketiciler için bir yazı hazırladık. Sizlerde konut kredisi yapılandırması nasıl yapılır diye aklınızda soru işareti varsa yazımızın devamını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ülkemizde konut satışları her yıl ivme kazanarak devam ediyor. Buna paralel konut fiyatları da sürekli artış gösteriyor. Konut fiyatlarının bu kadar artmasının en büyük nedeni ise tüketicilerin konuta olan ilgisi. Yıllar once konut veya ev almak hayal iken, şimdilerde bankaların konut kredilerini uzun vadeye yayması sonucu artık bir çok kişi konut sahibi oluyor. Ancak ülkemizde konut kredisi nedeni ile tüketiciler borçlu durumda. Tamda bu noktada yapacağınız akıllı hamleler cebinize para olarak geri dönebilir. Konu açılmışken Konut kredisi yapılandırmak avantajlı mıdır, konut kredisi nasıl yapılandırılır gibi soruların cevabını da vereceğiz.
Konut Kredisi Borcunu Yapılandırma
Faiz oranlarının düşmesi ile birlikte bazı tüketiciler konut kredisini yapılandırma yoluna gitmeye başladı. Faizlerin düşmesine paralel yapılandırmalar tüketicinin lehine olabiliyor. Ancak bazı dikkat edilmesi gereken hususlar var. Faizi sabit olan konut kredilerinde faizin yükselmesi tüketiciye olumlu yansımazken, faiz oranları düştüğünde yapılandırma yaparak sizlerde düşen faizlerden yararlanabilirsiniz.
Konut Kredisi Nasıl Yapılandırılır?
Konut kredisinin yapılandırma işlemi oldukça basittir. Isterseniz konut kredisi kullandığınız bankaya, isterseniz de borç transferi kabul eden başka bir bankaya başvuruda bulunarak konut kredisini yapılandırabilirsiniz. Bu yapılandırmadan faydalanmak için özellikle kredi notunuzun iyi olması ve daha önce ki ödemelerde herhangi bir aksama yaşamamış olmanız gerekiyor. Eğer bu şartları taşıyorsanız yapmanız gereken belirlediğiniz bankanın şubesine giderek bireysel müşteri temsilcisine “konut kredimi yapılandırmak istiyorum” demeniz yeterli.

Konut Kredisi Neden Yapılandırılır?
Konut kredisi yapılandırma işleminin en büyük nedeni faizlerin düşmesi ile yapılan yapılandırma işlemi ile kalan borç oranının biraz daha düşmesi. Düşük tutarlı bir ihtiyaç kredisinde düşen faiz sonrası yapılandırma işlemi belki çok bir avantaj getirmeyecektir, ancak 200 Bin veya 300 Bin TL gibi yüksek tutarlı bir konut kredisinde yapılan bir yapılandırma işlemi ciddi oranda bir paranın cebinizde kalacağı anlamına gelebilir. Tabi ki konut kredisi yapılandırılırken dikkat edilmesi gereken noktalar da var. şimdi de bu konuyu biraz ele alalım.
Konut Kredisi Yapılandırılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ihtiyaç kredisi veya taşıt kredisi yapılandırılırken herhangi bir erken kapatma cezası uygulanmazken, konut kredisinde uygulanmaktadır. Bu ceza erken kapatılan konut kredisinde alınan bir miktar para demektir. Bu ceza tutarı kalan borç ve vadeye göre değişmektedir.
Konut Kredisi Yapılandırmasında Erken Kapatma Cezası Ne Kadar?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ceza tutarı kalan borç ve vade miktarına göre değişkenlik gösteriyor. Ilk hesaplama vade üzerinden yapılacağı için öncelikle kalan vade üzerinden erken kapatma cezası konusunu ele alalım.
Yapılandırmak istediğiniz konut kredisinin kalan borcun vadesi 36 ay yada daha az ise;
Bu durumda bankaya olan toplam borç miktarının % 1’i kadar erken ödeme cezası uygulanır.
Yapılandırmak istediğiniz konut kredisinin kalan borcun vadesi 36 aydan fazla ise;
Bu durumda bankaya olan toplam borç miktarının % 2’si kadar erken ödeme cezası uygulanır.
Yapılandırma Yaparken Neler Hesaplanmalı
Konut kredisi yapılandırma yapılırken;
- Önce ki kredinizin toplam ödeme miktarı,
- Yeni ödeme planınızda ki toplam ödeme miktarı,
- Yeni kredinizden alınan masraf ve kesintiler,
- Erken kapatma cezası
Gibi konularda iyi hesaplama yapılarak avantaj ve dezavantajları belirlenerek buna gore bir adım atmak çok daha sağlıklı olacaktır.